Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Veselība

Neuzķeries! Izplatītākie uztura un diētu mīti

© Pixabay

Ņem vērā! Vislabāk svaru zaudēt palīdz stingras diētas, kuras strikti ierobežo kaloriju daudzumu vai liek izslēgt no ēdienkartes kādas produktu grupas. Efekts parasti ir īslaicīgs, diēta nogurdina, beidzas ar pārēšanos, un svars drīz atgriežas ar uzviju. Ja ievēro šādu diētu ilgstoši, tas kaitē veselībai, jo veselīgā diētā jābūt iekļautām visām uzturvielu grupām.

* Nedrīkst ēst nekādus ogļhidrātus, jo no tiem uzbarojas. Saliktie ogļhidrāti, kas ir, piemēram, kartupeļos, pilngraudu maizē vai pilngraudu putrās, ir organismam nepieciešams enerģijas avots un dod stabilu sāta sajūtu. Ikdienā jāizvairās no rafinēto, balto miltu izstrādājumiem, kas var veicināt svara pieaugumu.

* Ir produkti, kuri spēj «dedzināt» taukus. Pie tādiem tiek pieskaitīti greipfrūti, selerijas, kafija, čili pipari un citas asas garšvielas, kā arī dažādi eksotiski augi. Tie, iespējams, īslaicīgi paātrina vielmaiņu, bet neatstāj iespaidu uz svara zaudēšanu.

* Ja ēd pēc sešiem vakarā, viss apēstais pārvēršas taukos. Uzņemtais kaloriju daudzums nemainās atkarībā no ēdienreizes laika. Vēlams paēst divas stundas pirms gulētiešanas, lai gremošanas sistēma paveic savu darbu. Jāatturas no pārāk lielām porcijām, ātrajām uzkodām un alkohola.

* Ir vērts sekot slavenību diētām, ko apraksta mediji. Ar slavenībām strādā kvalificēti uztura speciālisti, fitnesa treneri un skaistumkopšanas meistari, un īstā informācija par viņu virtuvi netiek atklāta. Lai uzzinātu, kā notievēt, jāvēršas pie profesionāla uztura speciālista pēc individuālas konsultācijas.