Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Viedokļi

Tiesa Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēdētājam

Ceturtdien, 19. februārī, plksten 10, Rīgas Ziemeļu rajona tiesa (Jēzusbaznīcas iela 16) izskatīs sabiedriskās organizācijas Latvijas Ukraiņu kongress vadītāja Mikolas Pavļuka administratīvo lietu par nepakļaušanos policijai piketa laikā pie Krievijas vēstniecības.

Kā zināms, šī gada 26. janvārī notika pikets pie Krievijas vēstniecības Rīgā, lai protestētu pret Krievijas agresiju Ukrainā. Pasākuma laikā par nepakļaušanos policijas prasībām tika aizturēti divi cilvēki – Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēdētājs Mikola Pavļuks un TV3 Ziņu dienesta operators Sergejs Medvedevs, kuri pēc vairākām stundām tika atbrīvoti, kad tika sameklēts iemesls viņu aizturēšanai un sastādīts administratīvā pārkāpuma akts. Jau nākamajā dienā sabiedrības un mediju spiediena rezultātā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis atvainojās TV3 ziņu operatoram par nepamatoto aizturēšanu, bet Mikolas Pavļuka administratīvā pārkāpuma lieta turpinājās.

Piketā pie Krievijas vēstniecības M.Pavļuks turēja plakātu ar uzrakstu „Rossija”, kur burts „R” bija aizstāts ar sirpi un āmuru. Pēc policijas aizrādījuma, ka plakātā ir izmantota publiskos pasākumos aizliegta simbolika, M.Pavļuks to nosvītroja un turpināja piketēt. Pēc tam, kad pikets pie Krievijas vēstniecības bija beidzies un piketētāji devās uz Ukrainas vēstniecību, lai izteiktu savu atbalstu Ukrainai, policija M.Pavļuku aizturēja par nepakļaušanos viņu prasībai saistībā ar plakātu.

M.Pavļukam tika sastādīts protokols par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas iestādes darbinieka likumīgai prasībai. Tas nozīmē, ka policijas prasībai, pirmkārt, jābūt likumīgai un, otrkārt, tikai tad, ja persona atsakās un nepilda šo likumīgo prasību, policija var administratīvi aizturēt šo personu. Tātad administratīvas aizturēšanas gadījumā policijai ir jāsastāda divi administratīvā pārkāpuma protokoli – par nepakļaušanos likumīgai prasībai un par likumīgo prasību, kas nav izpildīta. M.Pavļukam 26.janvārī tika sastādīts tikai viens protokols – par nepakļaušanos policista likumīgai prasībai. Otrs protokols par likumīgo prasību, kurai Latvijas Ukraiņu kongresa priekšsēdētājs it kā nav pakļāvies, tika sastādīts tikai 6.februārī. Acīmredzot, tikuši meklēti skaidrojumi aizturēšanai, lai tā izskatītos likumīga, skaidro juriste Ieva Brante, kura tiesā pārstāv M.Pavļuku.