Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Viedokļi

Priekšvēlēšanu ornitoloģija

Šajās karstajās dienās priekšplānā pāri ekonomikas problēmām izvirzījies jautājums: kurš putns Latvijā ir jūlija putns – Roberts Putnis vai paplukusi vista?

Bijusī ārvalstiskās organizācijas Delna vuvuzela Putnis gan tomēr nevar pretendēt uz vispārnacionālu statusu, jo aizkustinoši asarainais stāsts par to, kā bijusī Dienas redaktore Sarmīte Ēlerte Putni izmantojusi un kā Putnis tāpēc ir kļuvis par uz Vāczemi migrējošu gājputnu, ir vārīšanās savā iekšējā sorosītisko organizāciju sulā. Stāsts par Putni ir biedinājums tiem, kas iedomājas, ka kaut ko varēs darīt, nesaskaņojot ar azbesta Ēlerti. Tas ir mājiens ar mietu Vienotības politikāņiem, kas kā aitiņas saspiedās priekšvēlēšanu listes aplokā, lai dotu vietu Ēlertes lietussargu grupai. Ja kāds domās par daudz pīkstēt, tad būs kā ar Putni.

Ulmanis bija maigs

Starp putniem tomēr līderos ar redzamu pārsvaru izvirzās paplukusī vista. Intervijā Neatkarīgajai partiju savienību Vienotība ar paplukušu vistu salīdzināja bijušais prezidents, tagad partiju savienības Par labu Latviju priekšplāna figūra, eksprezidents Guntis Ulmanis.

Lai gan, ja tā padomā, kas tur slikts – vista? Ja Ulmanis būtu teicis, ka Vienotība ir iztapīga kāju laizītāju partija, nonākot saskarē ar starptautiskās Valūtfondijas sūtņiem, bet pret Latvijas iedzīvotājiem ir asiņaina cirpēja, tad Ulmanim varētu pārmest, ka tik augstai ekspersonai tik nediplomātiski runāt neklājas. Ulmanis sacīja tikai par paplukušo vistu. Tas pat skan tā mīlīgi un silti. "Dēj, mana vistiņa, / Div oliņ" dienā!" dainoja senie latvieši.

Labi, ka bijusī bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (LTV Panorāma, 11.07.2010.) par vistām nerunā, tomēr savu kaimiņu Ulmani izkritizē caur un cauri. Ulmanis tagad esot angažēts un iesaistīts.

It kā nu pati nebūtu angažējusies un pēdējos gadus to vien darījusi kā ar saviem izteikumiem nelējusi ūdeni uz Vienotības (agrāk Jaunā laika) dzirnavām. Ulmanis vismaz savu saistību ar AŠ kvadrātu neslēpj, kamēr VVF piespēles ir nevis atklātā, bet slēptā reklāma.

Grūti iespļaut Ulmanim

Guntis Ulmanis ir kantaina, gluda un pareiza vērtība, kas kādu laiku stāvējusi muzejā aiz stikla un kuru tagad nebūs nemaz tik viegli nokampaņot beigtu. Vienīgais, ko var darīt, ir piesieties pie viņa vistainiem izteikumiem. Piesiešanās pie vistām ir psiholoģisks spiediens uz Ulmani, lai viņš citkārt nerunā brīvi, tēlaini un lai paliek garlaicīgs. Lai vai kā būtu ar Ulmani, viņš tomēr simbolizē to laiku, kad prezidenta institūcija vēl bija kaut kas daudzmaz cienījams. Ulmanis tomēr vismaz ir kādā nebūt sakarā ar grēcīgo zemi.

Vaira Vīķe-Freiberga no realitātes jau pasen ir kā atrāvusies un viņas sentences skan kā iz aizlaiku aizmūžiem. Savulaik VVF, vēl būdama prezidente, neviltoti brīnījās, kā tas var būt, ka latvieši pamet dzimto zemi, lai Īrijā strādātu par minimālo algu.

Nepareizās firmas

Tagad eksprezidente neizprot, kā tas var būt, ka Ventspils mēram Aivaram Lembergam sociologu firmu aptaujās ir augsts reitings. Intervijā Panorāmai viņa saka: "Man dažreiz raugoties jāsāk brīnīties par tām, par tām firmām, kas veic tās aptaujas. Jo man tā, nu, vismaz manos ikdienas kontaktos es tā neesmu manījusi vismaz. Varbūt es nepareizās aprindās apgrozos, tādu sajūsmu neesmu manījusi, bet, nu, tas man grūti spriest."

Tas tad būtu jāsaprot tā, ka Latvijas vadošās sociologu firmas būtu nepareizas, jo veic aptaujas nevis tā, kā pasūtījuši kādi partijiski polittehnologi, bet aptaujājot iedzīvotājus saskaņā ar zinātniski izstrādātām metodēm.

Laikam jau gan tā būs, ka eksprezidentei nākas apgrozīties tikai vienās noteiktās elitāri snobiskās aprindās, kurās Lembergam reitings droši vien nav pat 0,01 promile. Tā rodas šķībi greizs priekšstats. Būtu Vaira Vīķe-Freiberga kā Kārlis Ulmanis, kurš dažkārt nebaidījās saslapināt kurpes, izkāpa no auto un pāri laukam aizgāja aprunāties ar arāju, tad viņai, iespējams, rastos kāda cita aina par to, ko cilvēki domā.

Nobeidzinātā Saule

Arī Latvijas tiesas, pēc VVF domām, ir nepareizas. Jo raugi, Dāmokla zobens, kuru viņa savulaik sludināja, karājas un nekur nav kritis. "Mēs te runājam par milzīgiem novirzītiem līdzekļiem, kas ļoti veiklā veidā, ar profesionāli augstas raudzes palīdzību tikuši nozagti valstij un nobeidzināti, bet to pierādīt, pierādīt tā, ka tas mūsu latviešu tiesās varētu novest ar pie notiesājoša sprieduma, būs diemžēl ļoti grūti," saka Saules dainu bijusī pētniece.

Nu, bet, ja nezini, kurš, kad, ko nobeidzinājis, tad vai nevajadzēja tomēr izmantot brīnišķo iespēju paklusēt? No eksprezidentes top skaidrs, ka latviešu tiesas ir nepareizas, tāpat kā latviešu sociologu firmas, arī latviešu politiķi un latvieši kā tādi. Sanāk, ka kaut kādu nepareizu tautu astoņus gadus ir prezidentējusi Vaira Vīķe-Freiberga. Diemžēl.