Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Kvalificētu darbinieku trūkums ražošanā ir kritisks – "Mego" piešķirs stipendijas topošajiem pavāriem un konditoriem

© Publicitātes foto

Veikalu tīkla “Mego” personāla nodaļas vadītāja Dagnija Bogdanova norāda, ka pašlaik nozarē darbinieku trūkums ir kritisks un mazumtirgotājiem jāmeklē arvien jauni veidi jaunu darbinieku piesaistei, ar uzsvaru uz jaunajiem speciālistiem. Mazumtirdzniecībā cilvēku trūkstot teju visos amatos, no vadītājiem līdz pat palīgstrādniekiem, taču ražošanā, piemēram, kulinārijā vai konditorejā, jaunu darbinieku piesaisti izaicinošāku padara izglītības un kvalifikācijas prasības. Lai risinātu šo problēmu un veicinātu jaunu speciālistu piesaisti darba tirgum, uzņēmums līdztekus ierastiem atlases pasākumiem šopavasar topošajiem profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem piedāvās sociālās stipendijas.

Veikalu tīkla klientu iepirkšanās paradumi liecina, ka ar katru gadu pieprasījums pēc uzņēmuma ražotās kulinārijas produkcijas aug. Līdz ar to ražošanas jaudas palielināšanas nolūkos uzņēmums aktīvi meklē papildspēkus. Taču, kā norāda “Mego” personāla nodaļas vadītāja, meklējumi atduras ne vien pret to, ka ražošanā strādājošajiem ir nepieciešama attiecīga kvalifikācija, bet arī to, ka gados jaunu ražošanā strādāt gribošu cilvēku praktiski nav.

“Lai strādātu ražošanā, ir vajadzīga izglītība, un redzam, ka jaunajie profesionāļi bieži izvēlās savas spējas apliecināt ārzemēs vai citās nozarēs. Gatavajai produkcijai kļūstot arvien populārākai, esam secinājuši, ka pieejamie cilvēkresursi neļauj palielināt ražošanas jaudas, tāpēc esam pastāvīgā nozares cīņā par speciālistiem - pavāriem, pārtikas tehnologiem, virtuves darbiniekiem. Vienlaikus ļoti labi apzināmies, ka ir jāaudzina jauna profesionāļu paaudze un mums ir jāaug līdzi laikam arī tehnoloģiski. Tāpēc “Mego” pirmo reizi ir nolēmis piešķirt sociālās stipendijas topošajiem pavāriem, tādējādi atbalsot un motivējot jauniešus apgūt šo profesiju,” stāsta Dagnija Bogdanova, “Mego” personāla nodaļas vadītāja, piebilstot, ka līdztekus pavāriem, sociālās stipendijas tiks piešķirtas arī citiem nozarē studējošiem - topošajiem konditoriem, kulināriem, virtuves darbiniekiem u. c.

Pieteikties stipendijām, kas tiks nodrošinātas sadarbībā ar “Vītolu fondu”, būs iespējams no šā gada 15. maija līdz 15. jūnijam - aizpildot īpašu anketu, specialitātē studējošiem jauniešiem būs jānorāda sava mācību iestāde, stipendijas iegūšanas motivācija un personas dati. Stipendiju ieguvušos jauniešus “Mego” arī aicinās praksē savos ražošanas cehos. Tikmēr uzņēmums vasarā NVA projekta “Skolēnu vasaras darbs” ietvaros turpinās piedāvāt skolēniem strādāt “Mego” veikalos, nodrošinot pirmo darba pieredzi mazumtirdzniecībā, kā arī aktīvi sadarboties ar Latvijas profesionālajām skolām, piedāvājot prakses vietas un veidojot kopīgas meistarklases jauniešiem, kas apgūst specialitāti.

“Mego” personāla nodaļas vadītāja Dagnija Bogdanova piebilst, ka uzņēmums palēnām gatavojas vēl vienam darbinieku piesaistes projektam, kas palīdzētu atrisināt ražošanā nepieciešamo profesionāļu trūkumu. Tas būs darbinieku pārkvalifikācijas projekts, kura ietvaros “Mego” uzņemtu darbiniekus, kas ir gatavi mainīt profesiju - piemēram, no pārdevēja kļūt par pavāru vai virtuves palīgu. Uzņēmums aicinās apgūt praktiskās zināšanas darba vidē balstītās mācībās vismaz trīs mēnešu garumā.

“Pieredze rāda, ka šobrīd mēs nevaram paļauties uz to, ka jauni speciālisti prioritāri izvēlēsies nākt strādāt uz mazumtirdzniecību vai ražošanu, jo darba izvēles iespējas pašlaik ir praktiski globālas. Pieprasījums pēc gatavās produkcijas nepārtraukti aug un, lai spētu to apmierināt, mums ir jāpiesaista cilvēki, kas grib strādāt lokāli un tuvāk mājām. Pat ja nav atbilstošās izglītības vai pieredzes!” atzīst D. Bogdanova. Viņa piebilst, ka kopumā pastāvīgo “Mego” darbinieku skaits veido 80 %, kamēr pārējie 20 % no kolektīva ir mainīgi vai sezonālie darbinieki.

Lielākais darbinieku trūkums vērojams Rīgā, kur arī notiek biežākā rotācija. Šobrīd veikalu tīklā strādā apmēram 2200 darbinieku 75 dažādos amatos. Ražošanā, kur ir ap 20 dažādu amatu, darbojas apmēram 415 cilvēku, no kuriem 190 ir pavāri. Lielākie “Mego” gatavās produkcijas ražošanas cehi ir Rīgā un Daugavpilī, kur ražošanā ir ap 20 dažādu amatu.


Veikalu tīkls “Mego”, kas ir 100 % Latvijas kapitāluzņēmums, šogad atzīmē savu 25 gadu jubileju. Tīklā ir 91 veikals ar “Mego” zīmolu, kas nodarbina vairāk nekā 2500 strādājošo. Saskaņā ar “Dienas Biznesa” izdevuma “TOP 500 Latvijas lielākie uzņēmumi” “Mego” SIA ir viens no TOP 30 uzņēmumu grupām (koncerniem) Latvijā.