Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide

Šodien par Aishu!

© Scanpix

Sportiskās aktivitātes zilajos ekrānos uz laiku nomainīs muzikālās – šodien lielākās daļas skatītāju acu būs piekaltas televizoru ekrāniem, lai vērotu dziedātājas Aishas uzstāšanos starptautiskajā Eirovīzijas konkursā, kas risinās Norvēģijas galvaspilsētā Oslo.

Pie norvēģu latviešiem

Latvijas Televīzijā (LTV) sākas Eirovīzijas laiks – tik vienkārši un tajā pašā laikā pretenciozi jau pirms nedēļas tika pieteikti šīs nedēļas notikumi. Mūsējie uz Oslo devās jau 15. maijā, un cilvēku skaita ziņā šī ir mazākā delegācija kopš LTV iesaistīšanās Eirovīzijas konkursā: bez pašas Aishas jeb Aijas Andrejevas latvju šūniņu Norvēģijā pagaidām veido tikai viņu pavadošās dziedātājas no Rīgas Gospeļkora – Madara Kačoreka, Raili Orrava, Katrīna Cīrule un Lāsma Ivansone, Eirovīzijas nacionālās atlases vadītāja Iveta Lepeško un LTV režisore Zita Kaminska. Šodien pusfinālā klāt vajadzētu būt eirodziesmas What For? teksta autoram Guntaram Račam, savukārt komponists Jānis Lūsēns izvēlējies palikt mājās.

Pa šo laiku pagūts jau gana daudz. "Eirovīzijas konkursa priekšrocība ir arī plašā sociālā programma, kuras mērķis ir iepazīstināt dalībniekus ar konkrētās zemes un tautas tradīcijām. Norvēģija šajā ziņā ir īsta pērle, kuras krāšņumu apbrīno visu 39 Eirovīzijas dalībvalstu delegācijas," tā I. Lepeško. Lielāko aizkustinājumu Latvijas pārstāves guvušas, apmeklējot Snaroya bērnudārzu (tajā viena no audzinātājām esot latviete, kas savus bērnus izskolojusi dziedāt Seši mazi bundzinieki) un skolu. "Bērni bija tā satraukušies, mūs gaidot, un sagatavojušies tā, ka jutāmies pa īstam saviļņotas. Par godu Aishai, bērni bija pat iemācījušies viņas dziesmu What For? – dzirdot to mazo balstiņu izpildījumā, skudriņas skrēja," tā I. Lepeško.

Šampanieša krāsā

Protams, izmēģināta arī Eirovīzijas konkursa norises vieta – Telenor arēnas skatuve, apgūta gaismu partitūra un tehniskais aprīkojums. Aisha un pārējās meitenes piedalījušās daudzās preses konferencēs, sniegušas intervijas radio, televīzijās un interneta portālos.

Neatkarīgās apskatniekam līdz šim Eirovīzijas sakarā lielākoties uzdots tikai viens, satraukuma pilns, jautājums – vai tiešām viņa (tas ir, Aisha) atkal uz skatuves mazgās veļu?! Nē! Latvijas delegācijas pārstāvji sola, ka priekšnesumam būs gan citi skatuves tērpi, gan cita koncepcija: tērpu idejas autore ir Tatjana Vlasova, skatuves priekšnesumu veidojusi Ruta Madaraja-Veisa. Aishas šampanieša krāsas kleita izpelnījusies apbrīnu kā Top Vasara 2010, arī visas melnā tērptās fona vokālistes novērtētas gluži labi. "Skan labi. Gaismas vēl sola nedaudz uzlabot, dūmu šad un tad par daudz, šad un tad – par maz, kameru darbs varētu būt precīzāks, bet arī viņiem viss vēl jāmēģina. Mums pašām – vēl drošāks skats uz priekšu," pēc pirmajiem mēģinājumiem informēja I. Lepeško.

Starp citu, lai kādi arī būtu Aishas rezultāti, viņa jau tagad var sevi zināmā mērā uzskatīt par uzvarētāju: pateicoties lielajai starptautiskajai interesei par What For? jau pirms Eirovīzijas, kompānijai Mikrofona ieraksti izdevies noslēgt līgumu ar pasaules šā brīža lielāko un ietekmīgāko ierakstu kompāniju Universal Music par šā gabala un tam, iespējams, sekojošā starptautiskā albuma izplatīšanu visā pasaulē. Jau šobrīd What For? ir pieejama visos populārākajos Mp3 mūzikas portālos Eiropā. Oficiālajā konkursa youtobe.com vietnē to noskatījušies vairāk nekā 245 000 skatītāju visā pasaulē. Turklāt sev līdzi Aisha aizveda arī speciālu CD maksisinglu, kurā esošais producentu apvienības Boyza II remikss minētajai dziesmai guvis plašu atsaucību britu un Nīderlandes deju klubos.

Uz īriem neceriet!

Saskaņā ar konkursa Eirovīzijas organizatoru lēmumu šogad tās nosacījumi ir mainīti. Balsojums sāksies jau pirms pirmās dziesmas un noslēgsies 15 minūšu pēc pēdējās izskanēšanas. Turklāt ne tikai finālā, bet arī pusfinālā balsojuma rezultātu veidos TV skatītāju un žūrijas balsojums proporcijā 50:50. Latvijas žūrijas vārdi tiks atklāti pusfināla laikā.

Balsošanai pa telefonu būs jāzvana uz numuru 905025-XX, kur pēdējie divi cipari ir dziesmas kārtas numurs (piemēram, 905025–01 vai 905025–12 utt.). Savukārt balsošanai ar īsziņu palīdzību tās būs jāsūta uz numuru 1863, tekstā norādot dalībnieka kārtas numuru. Maksa gan par zvanu, gan īsziņu būs 30 santīmu. Lai gan šogad Eirovīzijā piedalās 39 valstis, gan pusfinālus, gan finālu tiešraidēs translēs arī tādas valstis kā Austrālija, Kazahstāna, Ungārija, Kosova, Jaunzēlande.

Katrā konkrētajā valstī varēs balsot tikai par to pusfinālu, kurā piedalās arī šīs valsts pārstāvis, tātad – ir būtiski, kuras valstis vēl piedalās Aishas pusfinālā, respektīvi, uz kuru atbalstu Latvija var cerēt. Raugoties no šā aspekta, Latvijas izredzes nav sliktas: mūsu pusfinālā piedalās arī igauņi, krievi (ja atminēsies Jauno vilni, nevis 9. maiju...) un baltkrievi, varbūt Latviju nepiemirsīs arī somi, islandieši, poļi un beļģi, pērn patikām arī Maltai... Žēl, ka pirmajā pusfinālā nav Otrās Latvijas (Īrijas) pārstāvju, toties briti kā EBU tā sauktā lielā četrinieka pārstāvji varēs balsot par abiem pusfināliem. Atliek vien vēl atgādināt, ka Latvija šodien startēs ar sesto kārtas numuru (pēc somiem, bet pirms Serbijas) un to, ko pirms došanās uz Eirovīziju piekodināja pati Aisha: "Galvenais, lai cilvēki šeit, Latvijā, domā labas domas, tad mums veiksies.

***

UZZIŅAI

Šogad Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks jau 55. reizi. 25. maijā norisināsies pirmais pusfināls, 27. maijā – otrais, bet izšķirošais fināls notiks sestdien, 29. maijā. Katrā pusfinālā startēs 17 dziesmu, no kurām desmit kvalificēsies finālam. LTV1 tiešraidē translēs gan abus pusfinālus, gan finālu. Latvijā varēs balsot tikai par pirmo pusfinālu, kurā piedalīsies Aisha, kā arī par finālu. Visu koncertu sākums pulksten 22.