Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Latvijā

"Telegram" kanālos aktīvi tirgo elektroniskās cigaretes; nav plāna, kā slēgt nelegālo rūpalu

© Gints Ivuškāns / F64

Sākot ar kokaīnu un beidzot ar eskorta pakalpojumiem. To visu un vēl vairāk piedāvā iegādāties dažādos "Telegram" kanālos. To aktivitāte pēdējā laikā pieaugusi, un tur iespējams iegādāties arī tādas preces kā elektroniskās cigaretes. Saziņas lietotnē to izdarīt var jebkurš, tajā skaitā nepilngadīgie, ziņo raidījums "Nekā personīga".

No nākamā gada pirmā janvāra stājas spēkā aizliegums tirgot elektroniskās cigaretes ar garšām. Jau šobrīd ierīces ir brīvi pieejamas pagrīdes tirgos un "Telegram" kanālos, bet kā pret to cīnīties - plāna nevienam nav.

Par nelegālo preču apriti saziņas vietnē "Telegram" runā jau sen. To uzskata par vienu no populārākajām lietotnēm, kurā iespējams iegādāties visdažādākās preces, kuras oficiālajā apritē ir aizliegtas. Pagrīdē darbojas ne tikai organizētie noziedzības grupējumi, bet arī parasti indivīdi.

Lai atrastu sev tīkamo produktu, nav jāmeklē ilgi. Ir lielāki kanāli, kuros vienlaikus ar tirgošanos nodarbojas dažādi indivīdi vai grupējumi. Šīs grupas ir kā virtuālie tirgus laukumi, kurā cilvēks no dažādiem piedāvātājiem var izvēlēties sev vēlamāko.

Daudzi nekautrējas reklamēt savu nelegālo biznesu.

Šādi darījumi nav atļauti. Likums nosaka, ka internetā iegādāties visu veidu cigaretes ir aizliegts. Sods gan par pārdošanu, gan iegādāšanos ir identisks - līdz 200 eiro cilvēkam un līdz 700 eiro uzņēmumam. Šī noteikuma izpildi uzrauga Valsts ieņēmumu dienests. Dienesta spējas ierobežot nelikumīgu preču tirdzniecību internetā ir ierobežotas, tāpēc tur rosinājuši mainīt likumu.

Kā skaidro VID nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča, "tas veids, kā mēs varam kaut ko izdarīt, kad mums tādas juridiskas tiesības būs, lūgt mūsu interneta pakalpojuma sniedzējam, lai noteiktas adreses bloķētu Latvijas teritorijā. Tas ir, runājot par internetu. Ja mēs runājam par "Telegram" un visām šīm saziņas lietotnēm. Tur mēs esam mēģinājuši saprast, ko mēs varam izdarīt. [] Šeit mēs esam izdarījuši visu, ko varējām, un nonākuši pie tādas sienas, kur tālāk netiekam, jo nespējam identificēt to personu, kura tā ir, un tālāk kādas sankcijas arī piemērot."

Tikmēr Iekšlietu ministrija publiskai apspriedei nodevusi savu plānu algu palielināšanai iekšlietu resorā strādājošajiem tuvāko trīs gadu laikā. Iekšlietu ministrs ir pārliecināts, ka plāna apstiprināšanas gadījumā tiks piesaistīti jauni drabinieki dienestos un līdz ar to efektīvāk varēs kontrolēt arī nelegālo preču tirdzniecību.