Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

"Man ir kauns!" Vaira Vīķe-Freiberga skarbi izsakās par Latviju

© Ģirts Ozoliņš/MN

20 gadus pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga intervijā LTV atzina, ka viņai ir kauns par Latvijas pašreizējo atpalicību no Baltijas kaimiņiem, mudinot izmantot Eiropas Savienības (ES) sniegtās iespējas.

Toreiz sabiedrība iestāšanos Eiropas Savienībā gaidīja ar lielām cerībām. Eiropas fondu finansējums ir devis iespēju Latvijai kļūt par modernu un demokrātisku valsti.

Vai esam izmantojuši visas Eiropas Savienības dotās iespējas? Eksprezidente pārliecināta - noteikti ne. "Bija desmitiem miljonu, kurus neapguvām. Vienkārši neapguva tāpēc, ka nebija sagatavoti projekti, nebijām spējīgi tos sagatavot un sniegt priekšā Eiropai, kas ir nožēlojami."

Viņasprāt, vaina meklējama gan politiķos, gan ierēdņos, gan arī uzņēmējos. "Visiem trim ir jāspēj saspringt, domāt uz priekšu un ķert izdevības aiz astes katrreiz, kad kaut kas pavīd, kaut kādas iespējas ir. Drīzāk ir, ka mēs nevaram izlemt, vai mēs darīsim A, vai mēs darīsim B, bet varbūt darīsim C, un varbūt vēl pārdomāsim. Ar tādu attieksmi mēs atpaliekam."

Eksprezidente vērsa uzmanību, ka daudzos rādītājos Latvija atpaliek no kaimiņvalstīm.

"Man kauns par to. Es nezinu, kā citi cilvēki par to jūtas, bet man par to ir kauns. Es strādāju, lai Latvija nebūtu tādā pozīcijā. Astoņus gadus darīju, ko mācēju vai ko varēju. Man šķiet, bija rezultāti. Bet es saspringu. Es strādāju ļoti smagi. Ja nākamās paaudzes ņem dzīvi vieglāk un domā, ka nav jāsaspringst, tad tie ir tie rezultāti," skarbi vērtēja Vīķe-Freiberga.