Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Konkurenti kapitulē Latvijas vēja tuneļa priekšā

© Scanpix

"Vakar vēja tunelī lidoja mūsu galvenie konkurenti no Amerikas un atzina, ka šis ir labākais vēja tunelis pasaulē," ar Latvijas veikumu starptautiskajā izstādē World Expo 2010 Ķīnā ir apmierināts uzņēmuma Aerodium komunikāciju vadītājs Ansis Egle.

Šodien Ķīnas pilsētā Šanhajā beidzot notiek Latvijas paviljona oficiālā atklāšana, kurā piedalās gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), gan citi politiķi, tajā skaitā no Eiropas Parlamenta. Latvijā izgudrotā Aerodium vertikālā vēja tuneļa tēvi tik tiešām var atviegloti nopūsties, jo tuneļa izmēģinājums noritēja veiksmīgi, par ko liecina video oficiālajā mājaslapā www.latvijaexpo2010.lv. Ieraksts tajā fiksējis arī Aerodium valdes priekšsēdētāja Ivara Beitāna prieku: "Šīs dienas dēļ bija vērts dzīvot un strādāt Latvijas labā."

Šā gada World Expo izstādes pamattēma ir Labāka pilsēta – labāka dzīve. Latvija par savu moto izvēlējusies tematu Zinātnes un tehnoloģiju inovācijas pilsētā. Galvenais Latvijas ekspozīcijas objekts ir reāls Latvijas inovatīvā sasnieguma piemērs – Aerodium vēja tunelis.

Ar uzņēmumu Aerodium noslēgts līgums arī par Latvijas paviljona celtniecību, vēja tuneļa izbūvi un šo būvju uzturēšanu pusgada laikā, kamēr ilgst prestižā izstāde Ķīnā.

Tas, ar ko Latvija var pievilināt citu valstu, iespējams, diezgan izlutināto publiku, ir ekskluzīvs lidojums un paviljona uzbūve. Arhitektūras vecmeistara Ivara Mailīša vadībā ir tapis paviljons, kura fasāde sastāv no 100 000 krāsainu, puscaurspīdīgu plastikāta plāksnīšu, kas vizuļo un viļņojas vējā, akcentējot mūsu valsts paviljona filozofiju – cilvēka ceļš uz laimi caur dabas un tehnoloģiju harmoniju. Paviljona ieejas kāpnes ved pa spirāli uz augšu, simbolizējot attīstību. Pa tām apmeklētājs nokļūs ekspozīciju zālē trešajā stāvā, kur atrodas stikla tunelis, un katrs no apmeklētājiem var laimēt lidojumu. Lidojumi tiks filmēti, un ierakstus ar Latvijas vārdu izplatīs pasaulē. Arī pats lidotājs saņems ierakstu.

Latvijas vārdu popularizēs filmas un citi audiovizuālie materiāli par valstij nozīmīgām tēmām. Apmeklētāji varēs piedalīties interaktīvā spēlē par Latviju – tas viss darīts ar nolūku veicināt valsts atpazīstamību izstādē, kur katra valsts cenšas labā nozīmē šokēt ar saviem sasniegumiem.

Vakaros 20 metru augstumā virs paviljona jumta notiks lidojošo akrobātu tematiskie priekšnesumi īpaši izveidotā gaismas scenogrāfijā.

Mūsējie ar visiem darbiem netika galā tik veikli, lai paspētu paviljonu sagatavot līdz 1. maijam, kad starptautiskā izstāde durvis vēra visiem interesentiem. Kavēšanās notika gan Ķīnas, gan citu iemeslu dēļ, tomēr vismaz pašlaik akūtās problēmas ir atrisinātas.

Līdzekļus – kopumā 2,15 miljonus latu – piešķīrusi Ventspils brīvosta un uzņēmums Latvijas dzelzceļš, taču aizķeršanās radusies Rīgas brīvostas pretenziju dēļ. Osta uzskatīja, ka likums neļauj ostām ziedot reklāmas mērķiem, tāpēc likumu par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu mainīja. No Rīgas brīvostas tiek gaidīts ziedojums 500 000 latu apmērā.

Ķibeles kompensē paviljona izdevīgā atrašanās vieta pie centrālā izstādes laukuma, turklāt tas ir labi redzams no lielā gājēju ceļa. Ģeogrāfiskais novietojums nav mazsvarīgs, zinot, ka izstādē piedalās 189 valstis. Plānots, ka to apmeklēs apmēram 70 miljoni cilvēku.