Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 798. diena. Jaunākā informācija [20:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 1. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:04 Avdejevkas virziens diennakts laikā ir kļuvis par karstāko frontē - šajā apgabalā Ukrainas aizsardzības spēki šodien atvairīja visvairāk Krievijas uzbrukumu.

Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā. "Dienas laikā tika reģistrētas 100 militāras sadursmes," teikts ziņojumā. Pēc Ģenerālštāba datiem, kopumā ienaidnieks veica divus raķešu un 41 gaisa triecienu, kā arī veica 42 uzbrukumus no daudzkārtējām raķešu sistēmām Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām un apdzīvotām vietām.

Ziņojumā norādīts, ka ukraiņu karavīri atvairīja 11 uzbrukumus Kupjanskas virzienā. Aptuveni 10 apmetnes nokļuva artilērijas un mīnmetēju apšaudē.

19:40 18. maijā stāsies spēkā mobilizācijas likums, kas nesīs daudzas izmaiņas. Saskaņā ar likuma 1. pantu sievietēm ārstiem ir jāreģistrējas. Ar militārajām specialitātēm saistīto profesiju pārstāvji var reģistrēties pēc vēlēšanās.

Kara laikā saskaņā ar likumu sieviešu mobilizācija Ukrainā notiek tikai brīvprātīgi.

16:49 Okupācijas varas iestādes piedāvā Krievijas Federācijas “investoriem” iegādāties nelikumīgi atsavinātas zemes Azovas piekrastē.

15:30 Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītājs Aleksandrs Prokudins šaubās, vai krieviem izdosies atkārtot uzbrukumu Hersonai, taču pilnībā neizslēdz šo iespēju.

15:06 Ilgi gaidītā ASV palīdzības pakete dod Ukrainai cerību, ka tās karš ar Krieviju beidzot tiek uztverts kā daļa no plašākas cīņas, kurā iesaistīti Rietumi. Tajā pašā laikā, raksta The Times, lai demonstrētu interesi par stabilas, demokrātiskas un pārtikušas Ukrainas izveidi, Rietumiem jāpapildina palīdzības paketes vismaz četrās jomās.

"Pirmkārt, Rietumiem ir pareizi jāformulē savi militārie izdevumi - nevis kā kaitinošs uzbrukums mūsu dzīves līmenim, bet gan kā cienīgs kolektīvs upuris, kas paredzēts, lai padarītu mūsu sabiedrību stiprāku un izturīgāku," norāda laikraksts.

Piemēram, izdevums piedāvā Eiropā organizēt pūļa finansējumu dronu iegādei. Turklāt uz Ukrainu tiek piedāvāts nosūtīt aizturētās laivas ar migrantiem, kā arī ātrās palīdzības automašīnas. Izdevums atzīmē, ka, lai gan tas viss diez vai nesīs uzvaru karā, tie nav sīkumi, un tas stimulē tautas līdzdalību Ukrainas lietā.

13:46 Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas. Par to ziņo Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direkcija.

12:26 Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu lika ātrāk piegādāt ieročus Maskavas militārajai operācijai Ukrainā. Turklāt viņš lika palielināt ieroču pasūtījumu apjomu.

Kā ziņo Reuters, tiekoties ar augstāko militāro pavēlniecību, Šoigu uzklausījis Ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova ziņojumus par kara gaitu.

11:26 1. maijā krievu okupanti Zoločevas ciemā (atrodas pie Harkovas) uzbruka automašīnai un privātmājai..

Par to paziņoja Harkovas OVA priekšsēdētājs Oļegs Sinegubovs. Pēc amatpersonas teiktā, triecienā gāja bojā civil iedzīvotāji - vīrs un sieviete, kuri trieciena brīdī atradās automašīnā. Turklāt aizdegās vēl trīs automašīnas, kas atradās netālu no trieciena vietas - cieta 77 gadus vecs vīrietis un 74 gadus veca sieviete.

10:47 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 469 840 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1120 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7312 tankus, 14 067 bruņutransportierus, 12 024 lielgabalus un mīnmetējus, 1053 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 780 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9538 bezpilota lidaparātus, 2126 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 175 automobiļus un autocisternas, kā arī 1980 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība

09:40 1. maija kaujās par Doņeckas apgabalu Krievija spēja ieņemt vēl divus ciemus, savukārt uz austrumiem no Jampolovkas okupanti zaudēja modrību - tur savas pozīcijas atguva Aizsardzības spēki.

To norāda analītiskais projekts DeepState. Viņi saka, ka Krievija paņēma Keramiku un Novokaļinovu.

08:56 Krievijas armija naktī uz trešdienu ar raķetēm apšaudīja Ukrainas dienvidu pilsētu Odesu, nogalinot vismaz trīs cilvēkus un ievainojot vēl trīs, paziņoja Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

"Ienaidnieks uzbruka Odesai ar ballistiskajām raķetēm. Uzbrukuma rezultātā gājuši bojā trīs cilvēki, vēl trīs ievainoti. Cietušajiem tiek sniegta visa nepieciešamā medicīniskā palīdzība. Ir civilās infrastruktūras bojājumi. Izsaku dziļu līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm," Kipers paziņoja lietotnē "Telegram".

Krievijas armija bija apšaudījusi Odesu ar raķetēm arī pirmdienas vakarā, nogalinot vismaz piecus cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 30.

00:10. Norvēģija pretgaisa aizsardzībai un humānajam atbalstam Ukrainai piešķir 600 miljonus dolāru, raksta pravda.com.ua.