Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Baktērijas, kas saēd plastmasu, varētu palīdzēt pārstrādāt atkritumus

© Pixabay.com

Zinātnieki ir izstrādājuši "pašsagremojošu plastmasu", kas, viņuprāt, varētu palīdzēt cīnīties pret vides piesārņojumu, raksta BBC.

Poliuretāns ir populārs plastmasas veids - to izmanto dažādu izstrādājumu izgatavošanai, sākot no telefona maciņiem līdz pat apaviem. Tomēr to ir grūti pārstrādāt, un tas parasti nonāk atkritumu poligonā. Taču tagad zinātnieki ir nākuši klajā ar unikālu risinājumu.

Izmantojot plastmasu saēdošo baktēriju sporas, viņi ir radījuši jaunu materiālu, kas var pašiznīcināties.

No jaunās plastmasas izgatavota produkta darbības laikā šīs sporas paliek neaktīvas un atgriežas aktīvā dzīvē tikai tad, ja tās tiek pakļautas kompostā esošajām barības vielām.

Izgudrojums sniedz cerību, ka ir iespējams samazināt plastmasas piesārņojumu, ir pārliecināts pētnieks Han Seols Kims no Kalifornijas Universitātes, ASV.

Baktēriju sporas arī palielina plastmasas izturību.

"Mūsu process padara materiālus stiprākus, kas nozīmē, ka tie kalpos ilgāk," saka Džons Pokorskis, kurš strādāja pie projekta. "Un, kad šis periods beigsies, mēs varēsim izņemt plastmasu no vides neatkarīgi no tā, kā tā tiek iznīcināta."

Šobrīd darbs pie plastmasas tiek veikts laboratorijās, taču to varētu sākt lietot jau pēc dažiem gadiem, norāda zinātnieki.

Plastmasai pievienoto baktēriju veidu - Bacillus subtilis - šobrīd plaši izmanto kā uztura bagātinātāju un probiotiku.

Baktērijām ir jābūt ģenētiski modificētām, lai tās varētu izturēt ļoti augstu temperatūru, kas nepieciešama plastmasas ražošanai.

Tomēr ne visi piekrīt idejai par bioloģiski noārdāmām alternatīvām plastmasām - daži zinātnieki apgalvo, ka daudz labāk ir vienkārši samazināt izmantotās plastmasas daudzumu.

Profesors no Portsmutas Universitātes Plastmasas revolūcijas institūta teica, ka visefektīvākais veids, kā cīnīties ar plastmasas piesārņojumu, būtu vienoties par globālu, juridiski saistošu plastmasas ražošanas samazināšanu:

"Mums vajadzētu būt piesardzīgiem pret iespējamiem šāda veida risinājumiem, kas varētu radīt iespaidu, ka mums būtu mazāk jāuztraucas par plastmasas piesārņojumu.”