Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainas kara 800. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2024. gada 3. maijā. Ukraina jau trešo gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:00. Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) paziņojumi kāda Krievijas pilsoņa šķietamu ierašanos Maskavā no Lietuvas, lai veiktu sabotāžu valstī, ir Maskavas sistemātiskās dezinformācijas kampaņas sastāvdaļa, paziņojis Lietuvas Nacionālā krīžu pārvaldības centra vadītājs Vilmants Vitkausks.

Kā izteicies Vitkausks, viens no tādas agresīvas darbības mērķiem ir ietekmēt Lietuvas atbalstu Ukrainai. Viņš pieļāva, ka drīzumā gaidāmi citi šādi dezinformācijas uzbrukumi, jo Lietuvā notiek plašas militārās mācības.

21:00. Krievijā aktīvistam piespriests 15 gadu cietumsods par mēģinājumu aizdedzināt kara komisariātu, protestējot pret Krievijas uzbrukumu Ukrainai, piektdien paziņojušas amatpersonas.

Habarovskas kara tiesa Krievijas Tālajos Austrumos paziņoja, ka Angels Nikolajevs notiesāts par terorismu. Viņš ielika rajona komisariāta logos divas pudeles ar uzliesmojošu vielu un aizdedzināja.

19:49. Pēc Latvijas ierosinājuma Eiropas Savienības 14.sankciju pakotnē pret Krieviju būs iekļauts arī aizliegums piegādāt mangāna rūdu, vadoties no neoficiālās informācijas no Eiropas Komisijas, spriež finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

19:16. Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Tajā secināts, ka Baltijas valstu tautsaimniecības salīdzinoši asāk izjutušas Krievijas iebrukuma Ukrainā radītās negatīvās sekas nekā citas ES dalībvalstis.

To ietekmē Baltijas valstu lielā enerģētikas atkarība no Krievijas, transporta un loģistikas nozares nozīmes mazināšanās valstu ekonomikās, kā arī sarukusī investoru vēlme investēt Austrumu pierobežas reģionos, kas var radīt tālākas sekas valstu vidējā termiņa ekonomikas attīstībai.

18:00. Ukrainas militārais izlūkdienests Krievijas Tatarstānas republikā veic vērienīgu kiberuzbrukumu interneta pakalpojumu sniedzējiem un mobilo sakaru operatoriem, Ukrainas ziņu aģentūrai UNN pavēstīja avots izlūkdienestā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) speciālistu veiktā kiberuzbrukuma dēļ Tatarstānā, arī tās galvaspilsētā Kazaņā, nobloķēts tīmekļa darbs, kā arī mobilo sakaru operatora MTS, sakaru operatora "Tattelekom" un reģionālā sakaru operatora "Ufanet" darbs, sacījis avots.

16:53. Austrijas banka "Raiffeisen Bank" procedūru saistībā ar darbības pārtraukšanu Krievijā sāks 2024.gada trešajā ceturksnī, vēsta Krievijas mediji RBK un "Kommersant".

Banku grupas "Raiffeisen Bank International" vadītājs Johans Štrobls norāda, ka jaunais plāns par darbības pārtraukšanu Krievijā ticis izstrādāts saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas prasībām.

15:44. Krievija gatavo uzbrukumu Hersonas un Sumu apgabaliem, intervijā žurnālam "The Economist" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieka vietnieks Vadims Skibickis.

Krievijas karaspēka panākumi ir atkarīgi no ukraiņu aizsardzības izturības Donbasā, norādīja amatpersona.

Kā prognozēja Skibickis, Krievijas pamata uzbrukums sāksies maija beigās vai jūnija sākumā.

14:45. Igaunijas parlamenta deputāts Kristo Enns Vaga ceturtdien pabeidza labdarības velobraucienu no Tallinas uz Kijivu, ziedojumos savācot 30 000 eiro Ukrainas Bruņoto spēku vajadzībām. 1700 kilometru garo velobraucienu Vaga sāka Tallinas Brīvības laukumā 26.aprīļa rītā.

Par velobrauciena laikā savāktajiem ziedojumiem plānots iegādāties 4x4 automobiļus un bezpilota lidaparātus Ukrainas Īpašo operāciju spēku dronu vienībai un 79.brigādei.

13:11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 472 140 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1270 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī Krievija zaudējusi 7354 tankus, 14 192 bruņutransportierus, 12 102 lielgabalus un mīnmetējus, 1053 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 786 zenītartilērijas iekārtas, 348 lidmašīnas, 325 helikopterus, 9580 bezpilota lidaparātus, 2126 spārnotās raķetes, 26 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 16 266 automobiļus un autocisternas, kā arī 1993 specializētās tehnikas vienības.

12:04. Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) atklātā pieteikumu konkursā pakalpojumu sniedzējiem "Latviešu valodas mācības Ukrainas civiliedzīvotājiem" noskaidrojis 33 organizācijas, kas Ukrainas iedzīvotājiem nodrošinās bezmaksas latviešu valodas kursus, informē SIF pārstāve Ilze Sarkanābola.

Konkursa mērķis bija nodrošināt visos Latvijas reģionos bezmaksas latviešu valodas mācības pieaugušajiem Ukrainas iedzīvotājiem, tai skaitā arī nepilngadīgajiem ar iegūtu vidējo izglītību, vismaz 120 akadēmisko stundu apmērā, bet nepārsniedzot 150 stundas no "A1" līmeņa.

Programmas laikā latviešu valodas mācību kopējais programmā pieejamais finansējums ir 4,6 miljoni eiro, kas pēc SIF aplēsēm dos iespēju apgūt valodu 6375 personām.

10:30. Krievija diktators Vladimirs Putins soda aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par nespēju sasniegt Kremļa kara mērķus, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) pētnieki.

Putns ceturtdien ticies ar Tulas apgabala gubernatoru Alekseju Djuminu, kas ir saistīts ar algotņu grupējumu "Vagner". Tas, iespējams, norāda uz to, ka Putins cenšas mazināt Šoigu varu, padarīt viņu nozīmes ziņā līdzīgāku konkurentiem un sodīt par nespēju īstenot Kremļa kara mērķus, norāda amerikāņu domnīca.

09:12. Ukrainai ir tiesības veikt triecienus mērķiem Krievijas teritorijā ar ieročiem, kas saņemti no Lielbritānijas, ceturtdien vizītes gaitā Kijivā apliecināja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons.

Ministrs arī solīja, ka Lielbritānija Ukrainai katru gadu piešķirs trīs miljardus sterliņu mārciņu (3,5 miljardus eiro).

00:10. ASV prezidents Džo Baidens ir guvis milzīgu uzvaru ārpolitikā, pagājušajā nedēļā pieņemot 60 miljardu dolāru palīdzības likumprojektu Ukrainai. Tomēr vēlēšanu priekšvakarā viņa komanda plāno samazināt cilvēku uzmanību Amerikas dalībai Krievijas karā pret Ukrainu, jo viņi vēlas koncentrēties uz vēlētājiem, kuriem ir ekonomiskās problēmas, raksta Politico.