Sestdiena, 1.jūnijs

redeem Bernedīne, Biruta, Mairita

arrow_right_alt Pasaulē

Uztura eksperts nosauc vitamīnu, kas jālieto, lai mazinātu risku saslimt ar vēzi un demenci

© Pixabay.com

Uztura eksperts doktors Maikls Moislijs no Apvienotās Karalistes atklāj - viņš katru dienu lieto uztura bagātinātāju, kas maksā tikai vidēji 2 centus dienā, lai novērstu demenci un vēzi, raksta mirror.co.uk.

66 gadus vecais doktors atklāja, ka viņš katru dienu lieto D vitamīnu, jo tas ir būtisks ieguvums veselībai, īpaši tiem, kas sasnieguši cienījamu vecumu.

Savā slejā laikrakstā “Daily Mail” slavenais fitnesa ārsts rakstīja, ka viņš nav uztura bagātinātāju cienītājs, jo labi sabalansēts uzturs nodrošina visus nepieciešamos vitamīnus, tomēr viņš apgalvoja, ka, novecojot, organisma spēja absorbēt D vitamīnu samazinās - tas ir būtisks elements, kas ir svarīgs tādu slimību profilaksei kā demence un resnās zarnas vēža riska samazināšana.

Iepriekš Moislijs šo vitamīnu izmantoja tikai ziemas laikā, kad saules gaisma ir mazāk spēcīga, taču nesen nolēmis to padarīt par ikdienas rutīnu visu gadu.

Ārsts dalījās: "Es ēdu daudz treknas zivis un olas, kas ir bagātas ar D vitamīnu, kā arī daudz pastaigājos, tāpēc D vitamīna līmenim vajadzētu krietni palielināties, tomēr es papildus lietoju to arī kā uztura bagātinātāju.”

Viņš turpināja, savu lēmumu pamatojot, atsaucoties uz pētījumiem par novecošanos: "Tas daļēji ir tāpēc, ka ar katru gadu es kļūstu vecāks, un pētījumi liecina, ka, novecojot, mūsu ķermenis spēj mazāk efektīvi uzsūkt D vitamīnu no pārtikas un ādas.

Tas un fakts, ka vecāki cilvēki mēdz pavadīt vairāk laika telpās vai ēnā, nozīmē, ka D vitamīna deficīts ir ļoti izplatīts cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, pat vasaras mēnešos, īpaši, ja jums ir tumšāka āda."

Doktors Moislijs sacīja, ka ir dažādi ieteikumi par devu, kas cilvēkiem jālieto, un viņš atbalsta 10 mikrogramus (mcg) jeb 400 starptautiskās vienības (SV) D vitamīna dienā. Viņš piebilda, ka ASV Nacionālie veselības institūti iesaka 15 mikrogramus vai 20 mikrogramus, ja esat vecāks par 70 gadiem.

Viņš paskaidroja, ka D vitamīna pazīstamākā loma ir saglabāt kaulu veselību, palielinot kalcija uzsūkšanos organismā: "Pēdējos gados zinātnieki ir atklājuši, ka gandrīz visās mūsu šūnās ir D vitamīna receptori, kas liecina, ka tā lietderība sniedzas daudz tālāk par kauliem - priekšrocības, ir, piemēram, arī resnās zarnas profilaksei, vēzim un smadzeņu veselības saglabāšanai.”