Vērts apmeklēt: koncerti, izstādes, radošās darbnīcas un “Rīgas pēdējās ceturtddienas”.

Rīgas latgaliešu - folkloras kopas “Ceidari” koncerti

Publicitātes foto

Jau desmit gadus Rīgā darbojas folkloras kopa “Ceidari”, kurā apvienojušies Rīgā un apkārtnē dzīvojoši latgalieši. Izdevuši savu pirmo albumu “Dzīduotumi, ļustātumi”, viņi aicina uz diviem koncertiem - ceturtdien, 2. novembrī, un sestdien, 4. novembrī.

Latgaliešu kultūras kustības “Volūda” folkloras kopa “Ceidari” Rīgā radās 2013. gada maijā, kad dziedāt gribētāju aicinājumam iemācīties jaunas dziesmas un satikties, lai regulāri padziedātu, atsaucās etnomuzikoloģe Marta Sīle (tolaik Vaivode), uzņemoties tajā brīdī vēl neformālās dziedātāju grupas vadīšanu. Jau pēc nepilna gada dziedātāji kā folkloras kopa “Ceidari” piedalījās savā pirmajā starptautiskā folkloras festivāla “Baltica” skatē.

Albumā “Dzīduotumi, ļustātumi” ir desmit dziesmas, ko savulaik dziedājuši Bērzpils pusē dzimušie dziedātāji - Anna Bundža, Anna Stiernīks, Broņislava Romanovska, Ciprians Pokrotnīks (pazīstams arī kā literāts Augusts Eglājs) un Marta Šmidte. Visas dziesmas ņemtas no LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuves digitālajā arhīvā garamantas.lv atrodamajiem materiāliem.

“Ceidari ir viļņi, kas rodas, kad ūdenī iemet akmentiņu. Tā arī mēs savulaik sākām ar vienu dziesmu, bet esam aizviļņojušies jau līdz desmit gadu dziedāšanai, “Ceidariem” paliekot par neatņemamu latgaliskuma gabaliņu, pašiem nedzīvojot Latgalē.

Prieks, ka ar jauno ierakstu esam spējuši izcelt vēl kādas Latgales vietas dziesmas un pastāstīt pasaulei savu sajūtu par tām,” saka folkloras kopas vadītāja Marta Sīle.

Jaunā albuma koncerti notiks: ceturtdien, 2. novembrī, plkst. 19.00 Rīgā, Rakstniecības un mūzikas muzejā (Pulka ielā 8) un koncerta viesi būs folkloras kopas “Dāre” (Daugmale) un “Dandari” (Rīgā), kā arī dziesminieks Kārlis Kazāks (attēlā), un sestdien, 4. novembrī, plkst. 15.00 Balvu novada Bērzpils Saieta namā, kur albums tiks izdziedāts kopā ar folkloras kopām “Saivenis” (Bērzpils) un “Rūžupis veiri” (Līvānu novads).

Koncerti ir bez maksas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv

Turpinājumu lasi nākamajā lapā