Koka grīdas izskatās elegantas un mūžīgas, bet tikai tad, ja tās ir labā stāvoklī. No otras puses, blāvas koka grīdas izskatās vecas un nekoptas. Bet tas nenozīmē, ka māja ir slikti tīrīta vai uzkrājušies putekļi.

Tā vietā duļķainību parasti izraisa pārtikas atliekas, kas uzkrājušās mēnešu vai gadu laikā. Tomēr, izmantojot nedaudz stikla tīrīšanas līdzekli, varat mainīt šo procesu un atdzīvināt vecās koka grīdas.

Foto: Pexels.com

Lai to izdarītu, jums ir jāizmanto spēcīgs tīrīšanas līdzeklis, jo tam ir jādarbojas caur netīrumu slāņiem. Lai gan daudzi grīdas tīrīšanas līdzekļi tiek reklamēti kā "droši koksnei", tas ne vienmēr tā var būt. Tāpēc jābūt uzmanīgiem - vaska pastas, ziepju eļļas un mēbeļu aerosoli pēc katras lietošanas reizes atstāj biezu slāni uz koka grīdas, kas laika gaitā kļūst duļķains un blāvs.

Pirms sāk tīrīt koka grīdas ar stikla tīrītāja palīdzību, jāzina dažas lietas. Pirmkārt, jāizvēlas produkts, kas nesatur amonjaku.

Amonjaks var saskrāpēt apdari un, ja ar to netiek rūpīgi apstrādāts, var pat atstāt plankumus. Pārliecinieties, ka stikla tīrītājs nesatur amonjaku.

Foto: Pexels.com

Otrkārt, labāk ir izmantot otu vai sūkli, kas nesaskrāpē grīdu, jo pārāk abrazīvu materiālu izmantošana var saskrāpēt koka grīdu, padarot to vēl sliktāku nekā iepriekš.

Bagātīgi apsmidziniet 30-60 cm2 platību ar stikla tīrītāju. Uzgaidiet minūti, lai tas iekļūst dēļos, pēc tam izmantojiet sūkli un ar apļveida kustībām noņemiet duļķainību.

Noslaukiet visus atlikumus ar mitru mikrošķiedras drānu un atkārtojiet darbības, ja tas nepieciešams. Jādarbojas ar nelielu platību, šis darbs, iespējams, prasīs kādu laika sprīdi, bet tas būs tā vērts, kad atjaunosiet koka grīdām spīdumu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv