Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Ekonomika

Martā būtiskas izmaiņas patēriņa cenu indeksā nav notikušas

Būtiskas izmaiņas marta patēriņa cenu indeksā nav notikušas, tā biznesa portālam "Nozare.lv" prognozē aptaujātie banku ekonomisti.

"Swedbank" vecākā ekonomiste Lija Strašuna prognozē, ka patēriņa cenas martā bija stabilas, kas nozīmē 4,4% gada deflāciju.

Ekonomiste norāda, ka, turpinoties neskaitāmām pārtikas preču akcijām, pārtikas cenas martā visticamāk samazinājās. Savukārt degvielas cenas turpināja kāpt. Veikalos parādoties jaunām kolekcijām, visticamāk nedaudz pieauga arī apavu un apģērbu cenas.

"SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis norāda, ka, visticamāk, martā cenu līmenis ir palicis tāds pats kā februārī vai nedaudz samazinājies, līdz ar ko patēriņa cenu indekss ir palicis nemainīgs vai mainījies minimāli.

"Krītošās pirktspējas iespaidā aizvadītājā mēnesī varētu būt samazinājušās pakalpojumu cenas, savukārt preču cenas varētu būt pieaugušas, piemēram, degvielai un produktiem ar sezonālu faktoru raksturu. Mēneša patēriņa cenu indekss varētu būt starp 0% un -0,2%, kā rezultātā gada deflācija varētu būt no 4,4% līdz 4,6%," prognozē Rudzītis.

Arī "DnB Nord bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš atzīmē, ka martā nedaudz pieaugušas degvielas cenas, bet kopumā būtiskas izmaiņas marta patēriņa cenu indeksā nav notikušas.

Kā ziņots, šā gada februārī, salīdzinot ar 2009.gada attiecīgo periodu, deflācija pieaugusi līdz 4,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1,3%.

Vienlaikus Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2010.gada februārī, salīdzinot ar 2010.gada janvāri, nav mainījies. Precēm cenas pieauga par 0,1%, bet pakalpojumiem - samazinājās par 0,4%.