Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika

Privatizācijas aģentūru uz laiku sāk vadīt "Sorainen" jurists Spridzāns

Šodien Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētāja pienākumus līdz jaunās PA valdes iecelšanai sāk pildīt Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes loceklis un zvērinātu advokātu biroja "Sorainen" vecākais jurists Ansis Spridzāns, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Darbojoties PA valdē, Spridzāns nevarēs ieņemt amatu "Sorainen".

Tāpat no šodienas PA valdes locekļa pienākumus sāk pildīt EM Juridiskā departamenta vadītājas vietnieks Kaspars Lore.

Kā norādīja ekonomikas ministra Daniela Pavļuta preses sekretāre Daiga Grūbe, pagaidu PA vadītājs tika meklēts ar pieredzi kapitāla daļu pārvaldībā, organizāciju restrukturizācijā un arī zināšanām finanšu sektorā. Tika vērtēti un uzrunāti vairāki piemēroti kandidāti, bet ne visi bija gatavi uz dažiem mēnešiem ieņemt šādu amatu un arī nebija tam profesionāli piemēroti. Attiecīgi beigās kā piemērotākais un profesionālākais kandidāts tika izraudzīts Spridzāns.

Savukārt tā kā viens no galvenajiem uzstādījumiem ir nodrošināt PA darbības nepārtrauktību, pagaidu valdē tika iecelts viens no vadošajiem EM ierēdņiem - Lore, kura kompetencē bija ar PA un valsts kapitāla daļu pārvaldību saistītie jautājumi.

"Abiem pagaidu valdes locekļiem ir nepieciešamās prasmes, zināšanas un pieredze, lai nodrošinātu sekmīgu PA darbu šajā pārejas posmā," skaidroja Grūbe.

Jau ziņots, ka vakar, 10.septembrī, notika PA akcionāru sanāksme, kurā tika pieņemts lēmums atbrīvot līdzšinējo aģentūras valdes sastāvu - PA valdes priekšsēdētāja bija Iveta Zalpētere, bet valdes locekļu amatos darbojas Gundega Drēska, Egils Zariņš un Verners Lūsis.

Sapulcē tika arī pieņemti grozījumi PA statūtos, uz pusi samazinot valdes locekļu skaitu, un līdz jauno valdes locekļu konkursa noslēgumam iecelta pagaidu valde divu cilvēku sastāvā, lai nodrošinātu PA darbības stabilitāti, nepārtrauktību un tai uzticēto pienākumu profesionāli un kompetentu izpildi.

Pavļuts stāstīja, ka pagaidu PA valdes locekļiem svarīgākie uzdevumi būs stabilizēt aģentūras darbu, rīkot jaunu PA valdes amatu konkursu, kā arī turpināt nodrošināt, lai līdz 2013.gada beigām PA izbeigtu darbību. Pēc ministra sacītā, jauna PA valde varētu būt zināma divu trīs mēnešu laikā.

Spridzāns žurnālistiem stāstīja, ka patlaban viņa rīcībā esot tikai tā informācija, kas par PA darbību izskanējusi medijos, tāpēc par konkrētiem darbiem jaunajā amatā Spridzāns neizteicās. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka vispirms iepazīsies ar PA darbiniekiem un aģentūras finansiālo stāvokli. Tāpat viņš neesot apsvēris iespēju, vai būs gatavs kandidēt uz PA aģentūras vadītāja amatu pēc tam, kad tiks izsludināts konkurss.

Jau ziņots, ka šā gada augustā tika publiskots SIA "Moi" audits par PA darbību, kurā tika secināts, ka kopējā psiholoģiskā atmosfēra aģentūrā raksturojama kā nomākta un darba produktivitāti bremzējoša. Toreiz Ekonomikas ministrija ziņoja, ka plānots sagatavot arī grozījumus PA statūtos, lai aģentūras valdes locekļu skaits no pašreizējiem četriem locekļiem tiktu samazināts līdz diviem.

Līdzšinējā PA vadītāja Zalpētere šā gada 5.septembrī iesniedza atlūgumu un paziņoja, ka no šā gada 5.oktobra pametīs aģentūras vadītājas amatu.

Valdība Zalpēteri PA vadītājas amatā iecēla 2010.gada 10.augustā.