Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Privatizācijas aģentūra trijos mēnešos iekasējusi 2,05 miljonus latu

Šā gada otrajā ceturksnī Privatizācijas aģentūras (PA) naudas līdzekļu ieņēmumi bija 2,05 miljoni latu, teikts šodien valdībā nolasītajā Ekonomikas ministrijas informatīvajā ziņojumā par privatizācijas procesā gūtajiem ieņēmumiem, izdevumiem un privatizācijas gaitu 2012.gada otrajā ceturksnī.

No minētās summas valsts īpašuma objektu un zemesgabalu privatizācijas (atsavināšanas) rezultātā iegūti 1,79 miljoni latu. PA naudas līdzekļu konta atlikums šā gada 1.janvārī bija 7,96 miljoni latu.

Šā gada otrajā ceturksnī saskaņā ar normatīvajos tiesību aktos noteikto PA izdevumi bijuši 1,64 miljoni latu, tajā skaitā 998 000 latu iemaksai valsts budžetā par ieņēmumiem no privatizācijas (atsavināšanas).

PA dibināta 1994.gadā. PA pamata darbības veids ir valsts īpašuma objektu privatizācijas nodrošināšana, kā arī dzīvojamo māju privatizācijas pabeigšana, kas PA tika uzticēta pēc Būvniecības, enerģētikas un mājokļu aģentūras likvidācijas.

2011.gadā kopējie ieņēmumi no privatizācijas sasniedza 7,73 miljonus latu, kas ir par 24% vairāk nekā 2010.gadā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Privatizācijas aģentūrā (PA).

Lielāko ieņēmumu pieaugumu deva noslēgtie nekustamo īpašumu pārdošanas līgumi, no kuriem kopumā PA ir izdevies saņemt 3,43 miljonus latu, un tas ir divas reizes vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt privatizācijas procesa un citu papildu funkciju nodrošināšanas izdevumus 2011.gadā ir izdevies kopumā samazināt par 717 339 latiem.

Lielākās PA ieņēmumu pozīcijas 2011.gadā bija ieņēmumi no zemes privatizācijas, nekustamo īpašumu pārdošanas un nomas līgumiem. Zemes privatizācija PA ļāva saņemt kopumā 3,6 miljonus latu, nekustamo īpašumu privatizācija - 3,43 miljonus latu, bet ieņēmumi no nomas līgumiem bija 600 000 latu. Pārējos ieņēmumus veido ieņēmumi no kapitāla daļu pārdošanas, procentu un citi ieņēmumi.