Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Kultūra

Iesniegti 783 varianti restorāna nosaukumam "Gaismas pilī"

© f64

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvji ir patīkami pārsteigti par latviešu ražīgumu un radošumu, jo nieka desmit dienu laikā tautieši ir atsūtījuši veselus 783 (!) jaunā LNB telpās paredzētā restorāna nosaukuma variantus.

Portāls nra.lv sazinājās arī ar LNB pārstāvi Augustu Zilbertu, lai noskaidrotu, kādi tad ir interesantākie nosaukumi un varianti, kādus Latvijas iedzīvotāji atsūtījuši. „Nosaukumu variantu ideju diapazons ir plašs - tās aizgūtas gan no literāriem darbiem, gan ar bibliotēkas saturu saistītiem elementiem un priekšmetiem. Tāpat gana daudz ir nosaukumu, kuru darināšanā izmantots simboliskais vārds "Gaisma". Vienlaikus cilvēki iedvesmojušies no restorāna dizaina, kur redzami koku zaru atveidojumi. Plašā klāstā ir arī dažādu literatūras klasiķu vārdi, seno latviešu dievību un citu folkloras elementu vārdi, interesanti jaunvārdi. Cilvēki ir centušies, domājuši, viens otrs uzrakstījis pat prāvu piedāvātā nosaukuma pamatojumu un nozīmes skaidrojumu,” pauž A. Zilberts, tomēr atsevišķus smieklīgākos vai oriģinālākos nosaukuma variantus pagaidāma atklāt atsakās. „Konkrētus iesūtītos piedāvājumus vēl neatklāsim, taču, caurskatot sociālos tīklus, redzam, ka cilvēki ir veidojuši pat prāvas diskusijas par piemērotāko nosaukumu. Savukārt kāda portāla redakcija izveidojusi ļoti radošu, savā ziņā satīriskas ievirzes nosaukuma ideju topu, par ko ļoti priecājamies,” ar rezultātu apmierināts ir A. Zilberts.

Tā pat arī A. Zilberts uzslavē cilvēku ražīgumu un atsaucību. „Tātad desmit dienu laikā saņēmām 315 vēstules ar iespējamiem restorāna nosaukuma variantiem, līdz ar to aktivitāte ir bijusi ļoti augsta. Pārskatot pieteikumus, redzams, ka cilvēki neaprobežojas tikai ar vienu nosaukuma variantu, bet ļauj vaļu iztēlei un piedāvā pat vairākas idejas. Kā jau zināms, kopskaitā ir pieteikti 783 varianti, no kuriem, kad tiks izvēlēts jaunais nosaukums interesantākos arī publicēsim,” nobeigumā atklāj A. Zilberts.