Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība nākamā gada budžetu vērtē negatīvi un ir vīlusies valdībā

Nākamā gada valsts budžetu mēs diemžēl vērtējam negatīvi, nekā laba un pozitīva tas nevienam cilvēkam nesniedz, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

"Man šķiet, ka būtu nepieciešama valdības grozīšana, bet droši vien līdz tam mēs nenonāksim. Šī valdība ļoti meistarīgi, es domāju, pat ģeniāli, strādā pie nesaprotamu budžetu veidošanas un beidzot ir sasniegusi to līmeni, kad nevienam vairs neveras mute kaut ko teikt, jo tas ir pilnīgi bezjēdzīgi," sarunā ar aģentūru LETA izteicās Krīgers.

LBAS vadītājs uzskata, ka budžetā kopumā nav ņemti vērā plānošanas dokumenti, kas paredz turpmāku valsts attīstību. Tāpat viņš domā, ka budžets neveicinās nabadzības samazināšanos, bet gan nodrošinās turīgākos iedzīvotājus ar vēl augstākiem dzīves standartiem.

Krīgers pauda nožēlu par to, ka budžeta veidošanas procesā noraidīta virkne LBAS priekšlikumu. Atbalstīts esot tikai priekšlikums par atvieglojumu palielināšanu par apgādībā esošām personām.

Paredzētais neapliekamā minimuma paaugstinājums, Krīgera ieskatā, ir tik niecīgs, ka iedzīvotāji to reāli nemaz neizjutīs. "Pārējā nodokļu paaugstināšanas un dažādu nodevu paaugstināšanas, un cenu paaugstināšanas procesā tas viss tiek pilnīgi noēsts un ir nejūtams, neredzams," sacīja LBAS vadītājs.

Savukārt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu samazinājumu Krīgers dēvē par bezkaunību.

Saeima vienojusies nākamgad samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas gan darba ņēmēju, gan darba devēju pusē par 0,5%. "Tas bija viens stulbs darba devēju ierosinājums, samazināt viņiem par pus procentu sociālo nodokli. Netika ņemts vērā tas, ka pirms krīzes šo nodokli par veseliem 2% paaugstināja darbiniekiem, nevis darba devējiem. Tā ka, ja gribēja būt konsekventi, tad vajadzēja arī darbiniekiem šo nodokli samazināt," teica Krīgers.

LBAS sola turpināt diskusijas par valsts budžetu un nodokļu politiku, kā arī uzstāt uz saviem priekšlikumiem abu pilnveidošanā.

"Mums vienkārši nav citas iespējas kā aizstāvēt cilvēkus. Mums visu laiku jārunā par to, kas cilvēkiem ir aktuāls un kas sāp, un kas var reāli palielināt arī cilvēku maksātspēju un labklājības līmeni," uzsvēra Krīgers.

Protesta akcijas LBAS neplāno, jo neredz tām jēgu, piebilda organizācijas vadītājs.

Jau ziņots, ka Saeima šodien pēc vairāk nekā pusdiennakti garām debatēm pieņēma nākamā gada valsts budžetu.

Par budžeta pieņemšanu nobalsoja 55 deputāti, savukārt pret bija 38 deputāti. Budžeta pieņemšana notika bez lieliem pārsteigumiem, atbalstu gūstot vien dažiem valdošajā koalīcijā nesaskaņotiem priekšlikumiem.

Deputāti un valdības pārstāvji apgalvo, ka 2014.gada valsts budžetā kā prioritāri ir noteikti pasākumi sabiedrības ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, lielāku nodokļu samazinājumu paredzot iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un ģimenēm ar bērniem, pasākumi cīņai ar ēnu ekonomiku, kā arī demogrāfiskās situācijas uzlabošanai.