Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Finanšu institūts: Lielākie ieguvēji no nākamā gada budžeta - mazu bērnu vecāki

Lielākie ieguvēji no nākamā gada budžeta būs mazu bērnu vecāki - jaunajām māmiņām bērnu kopšanas periodā tiks dāsni pabalsti līdz bērna 1,5 gadu vecumam, norāda "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts.

Nozīmīga atšķirība no līdzšinējās vecāku pabalsta saņemšanas kārtības ir iespēja vecākiem izvēlēties vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu - līdz bērna gada vecumam vai pusotra gada vecumam, kā arī iespēja vienlaicīgi saņemt gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu.

"Jaunā vecāku un bērna kopšanas pabalstu izmaksas kārtība ir ļoti labvēlīga tām māmiņām, kas grib palikt mājās līdz bērna pusotra gada vecumam. Izvēloties saņemt pabalstus pusotru gadu, kopējā summa ir vislielākā, turklāt mazo algu pelnītājām ikmēneša pabalsts iznāk pat lielāks nekā alga uz rokas," jauno kārtību raksturo "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta direktore Adriāna Kauliņa.

Institūta iepriekš veiktā aptauja rāda, ka divas trešdaļas jauno māmiņu vēlas auklēt savu bērnu ilgāk nekā gadu.

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta aprēķinātais pabalstu izmaksas kopapjoms laika posmā līdz bērna pusotra gada vecumam apliecina - māmiņas ar ikmēneša algu zem 2676 latiem uz papīra būs ieguvējas pie abiem scenārijiem, salīdzinot ar situāciju šodien. Piemēram, sieviete, kas pelna valstī vidējo algu 503 latus uz papīra, bērna kopšanas periodā saņems 5392 latus vai 4900 latus atkarībā no izvēlētā vecāku pabalsta saņemšana ilguma, kas ir vairāk nekā šodienas 4070 lati laika posmā līdz bērna pusotra gada vecumam. Tomēr jaunā sistēma prasa nopietnāku plānošanu attiecībā uz laiku, ko māmiņa plāno pavadīt nestrādājot, jo plānu maiņa ietekmēs pabalsta apjomu.

Sievietei, kurai darba alga ir mazāka par 430 latiem uz papīra, ikmēneša summa, ko viņa pusotru gadu saņemtu vecāku un bērna kopšanas pabalstos, būtu pat lielāka nekā viņas ikmēneša alga bez atvieglojumiem par apgādājamiem. Piemēram, 300 latus pelnoša sieviete bez apgādājamiem nākamgad algā uz rokas saņems 217 latu, savukārt, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, viņa saņems aptuveni 249 latus mēnesī līdz bērna pusotra gada vecumam.

Jaunā vecāku pabalsta izmaksas kārtība attieksies tikai uz tām māmiņām, kuru bērni nāks pasaulē 2014.gada otrajā pusē un kam vecāku pabalsts tiks piešķirts ar 2014.gada oktobri. Bērna kopšanas pabalsts gan tiks palielināts no līdzšinējiem 100 latiem uz 120 latiem jau ar 2014.gada janvāri.

Banka ir izstrādājusi kalkulatoru, lai topošās māmiņas varētu izrēķināt, kā viņu ienākumus ietekmēs izmaiņas vecāku un bērna kopšanas pabalstu aprēķināšanā 2014.gadā. Kalkulators ir pieejams institūta interneta mājaslapas "www.manasfinanses.lv" sadaļā "Kalkulatori".

"Swedbank" Privātpersonu finanšu institūts ir no bankas neatkarīga struktūrvienība, kas, balstoties uz ilggadēju pieredzi, sekmē iedzīvotāju finanšu prasmju un zināšanu attīstību. Institūts regulāri skaidro sabiedrībai dažādus ar naudu un ģimenes budžeta plānošanu saistītus jautājumus, veic pētījumus un līdzdarbojas atsevišķu valsts politikas jautājumu izstrādāšanā.