Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Plaušu transplantāciju neapmaksā, cer uz "politiskajām iniciatīvām"

© Inga Paparde

Ievai Bišmeistarei, kura slimo ar cistisko fibrozi, nepieciešama plaušu transplantācija, ko Latvijā neapmaksā. Pašlaik Latvijas cilvēki labdarības portālā saziedojuši jau vairāk nekā 60 000 eiro Ievas operācijai, kuru plānots veikt Igaunijā, jo Latvijā arī neveic plaušu transplantācijas operācijas.

Tomēr pēc pērn notikušās plašās ziedojumu kampaņas, lai savāktu naudu citas pacientes Zanes Lazdiņas operācijai, valsts aparātā sākās diskusijas, un pašlaik tās nonākušas tiktāl, ka jaunajās politiskajās iniciatīvās ir paredzēts no nākamā gada apmaksāt plaušu transplantāciju Latvijas iedzīvotājiem, tiesa, tikai vienu operāciju gadā.

Visplašāk – nieres

No valsts budžeta līdzekļiem Latvijā pašlaik apmaksā nieru, aknu (tikai bērniem), kaulu un saistaudu, ādas, cīpslu, skrimšļaudu, radzes, fascijas (saistaudu plēve) transplantāciju. Tāpat valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā ir arī asins un tās preparātu, autologo un alogēno cilmes šūnu transplantācija. No šā gada valsts apmaksā arī sirds un sirds vārstuļu operācijas. Līdz šim sirds pārstādīšana tika veikta par P. Stradiņa slimnīcas līdzekļiem, proti, nebija valsts programmas. Pirmā sirds transplantācija Latvijā notika 2002. gada 10. aprīlī. Kopš tā laika veiktas 16 sirds transplantācijas.

Kopš 1973. gada 15. aprīļa līdz 2013. gada beigām Latvijā veiktas 1724 nieres transplantācijas, 30 no tām – izmantojot dzīva donora nieri, liecina Latvijas Transplantoloģijas centra dati. Ik gadu gaidītāju skaits uz nieres transplantāciju ir gandrīz divreiz lielāks nekā saņemto orgānu skaits. Uz sirds transplantāciju pašlaik gaida 10 cilvēki, no kuriem divi ir bērni, bet aknu transplantācija varētu atrisināt vidēji 50 cilvēku likteņus, taču aknu transplantācija joprojām nav valsts apmaksāto operāciju sarakstā (izņemot bērniem, kuriem aknu transplantāciju veic ārzemēs un valsts to apmaksā). Pirmā un šobrīd vienīgā aknu pārstādīšana Latvijā notika 2011. gadā.

Vienu operāciju gadā

Vai nākamajā gadā pacientus gaida kādas izmaiņas? Jaunās politiskās iniciatīvas 2015. gadam paredz valstī apmaksāt vienu plaušu transplantāciju gadā, nākamajos gados to skaitu palielinot pa vienai gadā, tas ir, 2016. gadā – apmaksāt divas, 2017. gadā – trīs, norāda Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders. Operācijas izmaksas tiek lēstas uz 50 000 eiro, par pamatu ņemot tīri medicīniskās izmaksas vienai šādai operācijai Igaunijā. Pagaidām nav zināms konkrēti, vai nākamā gada budžetā šī ideja tiks iekļauta un vai plaušu transplantāciju tiešām iekļaus valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā. Savukārt par aknu transplantāciju dokumentā nav runāts.

Problēma – zāles

Būtisks jautājums ir arī zāļu apmaksa pēc transplantācijas, jo, kā rakstīja Neatkarīgā, paciente Zane pēc plaušu transplantācijas, kas veikta Vīnē par cilvēku ziedojumu, nesaņem 100 procentu apmaksātas zāles un, lai gan valsts apmaksā lielāko daļu zāļu izmaksu individuālās kompensācijas ietvaros, pašai pacientei ik mēnesi jāveic līdzmaksājums ap 400 eiro. Pašlaik joprojām Zanei segt zāļu izmaksas palīdz ziedojumi.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) Neatkarīgajai skaidro, ka valsts nodrošina 100 procentu zāļu iegādes kompensāciju, ja tiek veikta nieres transplantācija, sirds transplantācija, aknu vai kaulu smadzeņu transplantācija. Tie ir imūnsupresanti jeb zāles, lai organisms neatgrūstu transplantēto orgānu, kā arī zāles citu komplikāciju novēršanai un transplantāta funkcijas uzturēšanai. Tātad valsts apmaksā pilnā apmērā zāles to transplantāciju pacientiem, kuriem arī operācija bijusi valsts apmaksājamo sarakstā. Aknu transplantācija pieaugušajiem līdzīgi kā plaušu transplantācija nav iekļauta valsts apmaksājamo pakalpojumu sarakstā, taču, kā apstiprina NVD, zāles ar 100 procentu kompensāciju var saņemt gan bērni, gan pieaugušie, jo diagnožu sarakstā, atbilstoši kuram pacienti var saņemt valsts kompensējamās zāles vispārējā kārtībā, ir iekļauta diagnoze Aknu transplantāts.

***

Valsts apmaksā:

• Nieru

• Aknu (bērniem)

• Kaulu, saistaudu, ādas, skrimšļaudu, radzes, fascijas

• Asins un tās preparātu, autologo un alogēno cilmes šūnu

• Sirds un sirds vārstuļu

TRANSPLANTĀCIJU

Avots: Nacionālais Veselības dienests