Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

UZMANĪBU: Sabiedrību gatavo terorismam

© Ilustratīva bilde

Bijušo valsts amatpersonu pēdējo dienu izteikumi rada iespaidu, ka Latvijas sabiedrība tiek gatavota terorisma atnākšanai.

Esošie valsts vadītāji, atsaucoties uz Drošības policiju, sistemātiski mierina tautu, ka draudu līmenis Latvijā ir zems. Tikmēr bijušais premjers, bijušais iekšlietu ministrs un bijušais policijas priekšnieks nāk klajā ar pesimistiskām prognozēm, no kurām izriet - uzbrukums Latvijā - tas ir tikai laika jautājums.

Ar terorismu saistīti incidenti Eiropā notiek nu jau katru nedēļu, un visi saistīti ar Āfrikas un Āzijas migrantu vai viņu pēcteču piedalīšanos. Visi ir islāma fanātiķi. Bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis radio pavēstījis, ka teroraktu draudi pieaugs, ja musulmaņu skaits mūsu valstī pārsniegs 10 000. Teorētiski šis slieksnis jau ir sasniegts, taču tas - ņemot vērā etniskos musulmaņus. Savukārt praktizējošo musulmaņu skaits Latvijā ir desmitkārt mazāks. Tā vismaz viņi paši apgalvo. Šā brīža ieceļotāji viņu skaitu vairo, un runa nav tikai par tiem, kuri pēc pretlikumīgas iezagšanās Eiropas Savienībā oficiāli tiek atsūtīti uz Muceniekiem ar lūgumu pēc Latvijas patvēruma.

Nezināma izcelsme, nezināmi nolūki

Šengenas zonā ir brīva pārvietošanās, un atšķirībā no lidmašīnām automašīnu saturs uz mūsu ceļiem tiek kontrolēts visai retos izņēmuma gadījumos. Cilvēki ar nezināmu izcelsmi un nezināmiem nolūkiem sastopami arī pie mums Latvijā. Organizācija Tēvijas sargi, kas organizējusi vairākas protesta akcijas pret labprātīgu migrantu ielaišanu valstī, krāj šādus faktus un attēlus savos sociālajos profilos. Piemēram, pie Berģu benzīntanka, kur zālē līdzās automašīnai ar Somijas numuriem izlaidies bariņš tumsnēju ārzemnieku, pēc sevis atstājot atkritumus. Kas zina, uz kurieni šie devās. Cits bars - policijas pieķerts Ķesterciema pludmalē - kāpās iebraucis ar nomas mašīnu. Vēl kāds liepājnieks ziņo, ka trīs arābi tradicionālajos ietērpos mēģinājuši viņu pārliecināt kļūt par musulmani: «Zinu, ka laikam izklausās ļoti aizspriedumaini, bet pēdējo laiku notikumi pasaulē manā galvā uzliek viņiem visiem zīmogu.» Un Neatkarīgā jau vēstīja, ka tieši Liepājas pusē mēģināts virzīt ideju par Islāma kultūras un izglītības centra būvniecību.

Viņi nāk mūs pārtaisīt

Līdz šim viss ir noticis miermīlīgi, saķeršanās starp vietējiem un ienācējiem nav notikušas, kaut gan nacionālisti pret viņiem ir noskaņoti ļoti negatīvi un otrādi. Taču arī Drošības policija migrantu ierašanos savos līdzšinējos pārskatos ir vērtējusi kā papildu risku Latvijas sabiedrībai.

To, ka uzņemt migrantus Eiropā ir nepareizs un riskants ceļš, nule intervijā aģentūrai LETA atzina arī bijušais Ministru prezidents Indulis Emsis. Un problēma tā, ka Latvija no lēmuma iet šo ceļu nevar distancēties: «Ja mēs piedalāmies globālajos procesos, karadarbībā citu valstu teritorijā, mums jārēķinās arī ar sekām. Tā ir sliktā ziņa, ko mums ir atnesusi dalība ES.» Un par migrantiem ekspremjers saka tā: «Tiem cilvēkiem, kas bēg no karadarbības pārņemtajiem reģioniem, ir pilnīgi cita mentalitāte un domāšana. Viņi nāk, lai mainītu Eiropas valstu tradīcijas, lai pārveidotu tās pa savam. Tas ir tas, kas mani satrauc.»

Iespējamās atnākšanas sekas vakar darīja zināmas bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins - nevarot izslēgt, ka arī Latvijā notiks ar terorismu saistīti vardarbības akti - jau minētās brīvās ceļošanas dēļ. Kāds, piemēram, varot salasīties, ka Latvijā apspiež musulmaņus, un rīkoties.

Padomus der pārlasīt

Taču tikpat labi nevienam nekur nebūs jābrauc, jo arī vietējo musulmaņu vidū atrodami varmācīgajai ideoloģijai draudzīgi indivīdi. Jāatgādina, pat Latvijas musulmaņu līderis Oļegs Petrovs pērn pievienojās Islāma valstij, pametot savu kopienu pāris konvertītu pieskatīšanā.

Šobrīd bailēs no terora dzīvo igauņi. Kaimiņi igauņi. Kāds pirmdien piezvanīja, paziņoja, ka esot no Islāma valsts un šonedēļ spridzināšot lidostu. Pagaidām nav noskaidrots, tas tiešām ir aptracis islāmists vai tikai pamuļķis tīnis. Bet varbūt abi vienā.

Latvijā terora draudu līmenis saglabājas zems. Drošības policija rekomendē ievērot vispārējās drošības prasības - piemēram, pievērst uzmanību aizdomīgiem saiņiem un personām, kas izrāda pastiprinātu interesi par kritiskās infrastruktūras objektiem un cilvēku masveida pulcēšanās objektos īstenotiem drošības pasākumiem.

Arī Saeimas Nacionālās drošības komisijai nav ziņots, ka apdraudējuma līmenis Latvijā būtu mainījies. Kā secina deputāts Kārlis Seržants, visticamāk, vairāku bijušo amatpersonu vienlaicīga runāšana par terorisma draudiem ir vienīgi sakritība, taču «drošības rekomendācijas allaž der pārlasīt». Tās arī publicējam.

KĀ IETEICAMS RĪKOTIES TERORA AKTA GADĪJUMĀ?

ESIET VĒRĪGS!

• Jāpievērš uzmanība avārijas izejām un telpām, kurās iespējams patverties.

• Jāturas tālāk no logiem un stiklotām durvīm, jo vairākums upuru iet bojā no šķembām.

• Pievērsiet uzmanību apkārt notiekošajam, jo ir iespējami vairāki atkārtoti sprādzieni vai uzbrukumi.

• Ja izsludināta evakuācija, nekavējoties meklējiet drošu patvēruma vietu.

PAMETIET APDRAUDĒJUMA VIETU

• Jāņem vērā, ka pamest terora akta vietu vislielākās iespējas ir tieši pirmajās minūtēs.

• Lai to izdarītu, jāizmanto tuvākās evakuācijas izejas.

• Noteikti nevajag censties meklēt savas mantas - viss, kas nav rokās, jāatstāj, jo neviena lieta nekad nebūs vērtīgāka par dzīvību.

SLĒPIETIES

• Ja nav iespējams aizbēgt, tad jānoslēpjas.

• Jāizslēdz telefonam skaņa un jāpaļaujas uz pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju darbu.

• Esot drošībā, ziņojiet par savu atrašanās vietu pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām.

PALĪDZIET CITIEM IZGLĀBTIES

• Ja redzat, ka cilvēks līdzās ir šoka stāvoklī un nebēg vai ir dezorientēts, palīdziet viņam izglābties.

• Iespēju robežās sniedziet pirmo medicīnisko palīdzību.

JA ESAT KĻUVIS PAR ĶĪLNIEKU

• Gadījumā, ja terorists draud ar ieroci, jāpilda visas viņa prasības.

• Klausieties un centieties iegaumēt, ko teroristi runā, kā viņi izskatās, taču tas jādara nemanāmi.

• Taupiet spēkus, neveiciet straujas kustības, nepiesaistiet sev lieku uzmanību.

PĒC APDRAUDĒJUMA

• Kad esat nonācis drošā vietā, meklējiet palīdzību, ja tāda nepieciešama.

• Piesakieties liecību sniegšanai.

• Atcerieties, ka apšaude vai sprādzieni var atkārtoties, tāpēc nav ieteicams pievienoties lieliem pūļiem, kā arī izmantot sabiedrisko transportu.

Avots: Drošības policija