Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Atbalsta aizliegumu pārdot stipro alu "divlitrenēs"

© F64

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti sēdē šodien atbalstīja aizliegumu pārdot stipro alu tā dēvētajās divlitrenēs.

Šādu aizliegumu paredz komisijā izstrādātais likumprojekts "Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā".

Saskaņā ar komisijā izstrādātajiem grozījumiem paredzēts aizliegt pārdot alu, raudzētos dzērienus un pārējos alkoholiskos dzērienus, ko ražo, sajaucot kopā vairākus alkoholiskos dzērienus, iepakojuma vienībā, kuras tilpums pārsniedz puslitru, ja absolūtā spirta daudzums minētajos alkoholiskajos dzērienos pārsniedz 7,5 tilpumprocentus, un litru, ja absolūtā spirta daudzums minētajos alkoholiskajos dzērienos nepārsniedz 7,5 tilpumprocentus.

Iepakojuma tilpuma ierobežojumu alkoholisko dzērienu tirdzniecībā paredzēts nepiemērot, ja iepakojuma vienība ir izgatavota no stikla, keramikas, koka vai metāla, kā arī, ja alu, raudzēto dzērienu vai alkoholisko dzērienu, ko ražo, sajaucot kopā vairākus alkoholiskos dzērienus, tirgo tā ražošanas vietā.

Kā sēdes laikā uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), plastmasas pudeļu zemākas cenas dēļ divu līdz divarpus litru tilpuma plastmasas pudelēs pildīts alus un sidrs ir lētāks nekā alus un sidrs, kas pildīts mazāka tilpuma stikla pudelēs vai skārdenēs. Tā kā lielā plastmasas iepakojumā pildīts alkoholiskais dzēriens ir lētāks, stipru alu lielākoties pērk personas, kas lieto alkoholu pārmērīgi, jo īpaši laukos, bet sidru - jaunieši.

Komisija vienojās šos grozījumus virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, kas notiks 15.septembra Saeimas sēdē.

Likumprojekta autori paredz, ka šiem grozījumiem būtu jāstājas spēkā 2017.gada 1.septembrī.