Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Politika

Politiķi tomēr nespēj pilnībā aizliegt alus "divlitrenes"

© Dāvis Dakša

"Diemžēl, bet pilnīgu liegumu alus "divlitrenēm" Saeimas Tautsaimniecības komisijā neizdevās panākt," tā šodienas parlamentārās grupas darbu komentē Tautsaimniecības komisijas vadītājs Romāns Naudiņš. "Vēl gan Saeimai jābalso. Lobijs dara savu."

Politiķi pagaidām varējuši vienoties tikai par stipriem dzērieniem. Proti, deputāti komisijā vienojās par aizliegumu tirgot iepakojuma vienībā, kuras tilpums pārsniedz vienu litru, jebkādu alkoholu, kura absolūtā spirta daudzums pārsniedz 5,8 tilpumprocentus. Tikmēr, kā zināms, alus mēdz būt arī krietni "vieglāks".

Līdz ar to patlaban konceptuāli ir atbalstīts kompromisa variants, kas nozīmē, ka tā dēvētās divlitrenes netiek aizliegtas pavisam, jo, ja alkoholiskā dzēriena absolūtā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, tad to drīkstētu tirgot iepakojumā, kura tilpums ir lielāks par vienu litru.

Tikmēr ekonomists Pēteris Strautņš, ņemot vērā politiķu neizlēmību, komentē: "Vai nevar vienkārši paaugstināt alus akcīzi? Piedzerties var arī ar lielāku skaitu mazāka tilpuma pudeļu palīdzību."