Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Saeima lems par alus "divlitreņu" aizliegumu

© F64

Šodien Saeimas sēdē tiks lemts par atalgojuma palielināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem un aizliegumu tirgot stipro alu divu litru pudelēs.

Jautājumu par atalgojuma palielināšanu VID darbiniekiem, tostarp VID ģenerāldirektoram, Saeima skatīs pirmajā lasījumā. Saskaņā ar grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā VID ģenerāldirektora amatalga būs 4030 eiro ar iespēju par kvalitatīvu darbu saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma.

Tāpat deputāti lems par aizliegumu no nākamā gada 1.septembra tirgot stipro alu divu litru plastmasas pudelēs. Paredzēts, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 7,5 grādiem. Tāpat tos pašus dzērienus nedrīkstēs tirgot par litru lielākās pudelēs, ja to stiprums ir līdz 7,5 grādiem.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka vai metāla iepakojumu, kā arī, ja dzērienu tirgo tā ražošanas vietā.

Savukārt trešajā, galīgajā, lasījumā tiks skatītas izmaiņas Zemes pārvaldības likumā, kas paredz, ka pašvaldības turpmāk varēs aizliegt cilvēkiem atrasties uz ūdenstilpju ledus tādās vietās, kur var tikt apdraudēta viņu dzīvība un veselība.

Sēdes darba kārtībā ir arī divi Latvijas pilsoņu kolektīvie iesniegumi, no kuriem viens ir "Latvijas zeme Latvijas pilsoņiem", bet otrs - "Lai vēzis būtu ārstējama slimība". Deputātiem būs jālemj par šo iesniegumu tālāko virzību.

Deputāti lems par grozījumiem Šķīrējtiesu likumā, kas paredz veicināt pastāvīgo šķīrējtiesu darbības kvalitāti, stiprinot uzraudzības mehānismus, tajā skaitā izslēdzot no pastāvīgo šķīrējtiesu vidus tās šķīrējtiesas, kuru darbība neatbilst likuma prasībām un atstāj negatīvu iespaidu uz šķīrējtiesu institūtu kopumā.

Tāpat darba kārtībā iekļauti jautājumi par pašvaldības policijas darbinieku izdienas pensijām, grozījumi Pievienotās vērtības likumā, grozījumi Karatiesu likumā un grozījumi Starptautiskās palīdzības likumā.