Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Zatleres komandējumos pērn iztērēti 15 555 lati

© Raitis Plauks, f64

Tieši 15 555 latus jeb 18 procentu no kopējiem 2009. gada Valsts prezidenta kancelejas (VPK) izdevumiem par aviobiļešu iegādi tērēti Valsts prezidenta dzīvesbiedres Lilitas Zatleres vajadzībām. Valsts kontrole (VK) jau iepriekš ir norādījusi, ka likumdošanā nav regulējuma, kas paredz, kādā kārtībā var segt ārvalstu braucienu izdevumus Valsts prezidenta dzīvesbiedrei.

Pērn Valsts prezidents Valdis Zatlers devies 20 komandējumos, no kuriem 13 reižu veikta apmaksa arī par aviobiļešu iegādi viņa kundzei. Šobrīd izdevumus komandējumiem kompensē, ņemot vērā prezidenta kancelejas izdotas instrukcijas, taču ne Ministru kabineta noteikumi, ne arī kāds cits likums nenosaka, kā būtu jārīkojas.

VK veiktajā revīzijā atklāts, ka, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī 2009. gadā Rīgas pilī ir atlīdzināti komandējumu izdevumi personām, kas nav darba attiecībās, piemēram, L. Zatlerei un dažādu komisiju dalībniekiem.

Lai novērstu nepilnības, VK iesaka veikt nepieciešamos grozījumus arī likumā Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu, kas noteiktu VPK darbībai nepieciešamo izdevumu atlīdzināšanu komandējumiem un personu loku, kuriem izdevumi atlīdzināmi.

"Komandējumu izdevumu atlīdzināšana organizēta un veikta atbilstoši iekšējam nolikumam, taču ārējie normatīvie akti 2009. gadā tāpat kā 2008. gadā nereglamentēja komandējumu izdevumu atlīdzināšanas principus Valsts prezidentam un viņa laulātajam, kā arī kancelejas oficiālās delegācijas pārstāvjiem un kancelejas komisiju locekļiem," teikts VK ziņojumā.

Valsts prezidenta preses padomniece Ilze Rassa Neatkarīgajai skaidro, ka kopš Valsts prezidenta institūcijas izveidošanas atjaunotajā Latvijā nav noteikta kārtība par prezidenta dzīvesbiedres komandējumu izdevumu apmaksu. "Līdz šīs prezidentūras laikam nepastāvēja arī iekšējie normatīvie akti, kas to regulētu. 2008. gada 4. decembrī VPK ar iekšējo normatīvo aktu tika noteikta kārtība Valsts prezidenta dzīvesbiedra komandējumu izdevumu apmaksāšanai. Vienlaikus tika uzskatīts, ka Ministru kabineta noteikumu par komandējumiem un to izdevumu atlīdzināšanu 41. pants nosaka: "ja saskaņā ar ielūgumu vizītē ārvalstīs jāierodas kopā ar laulāto, valsts amatpersonām (..) par laulāto atlīdzina izdevumus", tādējādi uzskatot, ka ārējos normatīvajos aktos šis jautājums ir atrunāts. Līdz ar to pastāvēja dažādi viedokļi par to, kādā apjomā jautājums par Valsts prezidenta un laulāto risināms ārējos un iekšējos jautājumos," norāda V. Zatlera pārstāve.

Ņemot vērā VK norādījumu, prezidenta kanceleja meklēja variantus, kā labāk ārējos normatīvajos aktos rast risinājumu šim jautājumam. Bija nepieciešamas diskusijas un konsultācijas, kā rezultātā 19. aprīlī Finanšu ministrijai nosūtīts lūgums precizēt Ministru kabineta noteikumus, attiecinot Ministru prezidenta dzīvesbiedres komandējumu atlīdzības kārtību arī uz Valsts prezidenta dzīvesbiedri.