Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Stājas spēkā Autortiesību likuma grozījumi; pārkāpumu gadījumā sods var sasniegt pat 7100 eiro

© f64.lv, Oksana Džadana

Fiziskām personām par autortiesību pārkāpumiem varēs piemērot brīdinājumu vai naudas sodu līdz 700 eiro, savukārt juridiskām personām jārēķinās ar naudas sodu līdz 7100 eiro, paredz šodien spēkā stājušies grozījumi Autortiesību likumā.

Kā informē Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, grozījumi Autortiesību likumā nosaka administratīvo atbildību un paredz sodus par autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem. Administratīvā pārkāpuma procesu veiks Valsts policija.

KM pārstāve akcentēja, ka grozījumu galvenais mērķis ir nodrošināt autortiesību un blakustiesību īpašnieku mantisko tiesību aizsardzību, kā arī atturēt personas no pārkāpumu izdarīšanas autortiesību un blakustiesību jomā.

Jau tika vēstīts, ka Saeima oktobra beigās galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Autortiesību likumā, tiesību aktu papildinot ar administratīvo atbildību autortiesību jomā.

Par autortiesību vai blakustiesību subjekta mantisko tiesību pārkāpšanu piemēros brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - līdz 7100 eiro. Šādi sodi iepriekš bija noteikti Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas zaudēja spēku šī gada vasarā.

Izmaiņas bija nepieciešamas, lai veiktu administratīvo pārkāpumu kodifikāciju, uz tiesību aktu pārceļot normas, kas līdz šim bijušas Latvijas Administratīvās atbildības kodeksā. Tādējādi likums tika papildināts ar jaunu nodaļu, kas noteiks administratīvos pārkāpumus autortiesību un blakustiesību jomā un kompetenci administratīvo pārkāpumu procesā.

Likums nosaka administratīvos pārkāpumus un sodus par tiem, kā arī kompetenci sodu piemērošanā. Likuma XII nodaļā ietverti divi jauni panti, kas ietver redakcionāli precizētus administratīvā pārkāpuma sastāvus, sodus un norādi uz kompetentajām iestādēm sodu piemērošanā. Likumā noteiktie atbilstoša apmēra naudas sodi par administratīvajiem pārkāpumiem autortiesību un blakustiesību jomā motivēs atturēties no attiecīgo pārkāpumu izdarīšanas, iepriekš norādījuši izmaiņu autori.