Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Gaidāms brīnišķīgs pasākums - festivāls "Liepājas skaņas Rundāles pilī"

© Ģirts Ozoliņš/f64

Liepājas Simfoniskais orķestris 5.augustā rīkos festivālu "Liepājas skaņas Rundāles pilī", aģentūru LETA informēja Liepājas Simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Šogad festivāla programmā iekļauti trīs pasākumi, kuros tematiski tiks savienota kultūras un mākslas vēsture no antīkās pasaules līdz pat mūsdienām.

Festivāla ievadā plkst.16 gaidāma koncertsaruna par pārmantoto un pazaudēto no antīkās pasaules, klasicisma laika un mūsdienām, bet turpinājumā plkst.19 Rundāles pils Baltajā zālē koncertēs Liepājas Simfoniskais orķestris. Festivāls noslēgsies plkst.22 ar nakts koncertu Johana Sebastiāna Baha un Bendžamina Britena mūzikā. Nakts koncertā izgaismosies Rundāles pils Franču dārzs, ko piepildīs Johana Sebastiāna Baha un Bendžamina Britena mūzika.

Koncertā muzicēs divi Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi - čellists Klāvs Jankevics un vijolnieks Gunārs Mūrnieks, kurš šajā koncertā atskaņos Johana Sebastiana Baha reminora partitas solo vijolei pirmās četras daļas - Allemandi, Kurantu, Sarabandu un Žīgu.

Mūrnieks piedalās dažādos festivālos un projektos gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. Viņš ir bijis arī viens no tiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem, kas ticis pie iespējas uzstāties kopā ar Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra mūziķiem.

Tāpat Mūrnieks uzstājas dažādos kamersastāvos. Viens no tādiem ir savulaik kopā ar studiju biedriem izveidotais "Amicorum String Quartet", kas nopelnījis Latvijas Mūzikas akadēmijas labākā studentu kameransambļa godu, savukārt kopā ar kolēģiem Liepājas Simfoniskajā orķestrī, tostarp arī čellistu Jankevicu viņš izveidojis ievērojamā Liepājas arhitekta Paula Maksa Berči vārdā nosauktu stīgu kvartetu, ko 10.augustā varēs klausīties arī Gramzdas baznīcā, vienā no Dienvidkurzemes festivāla "Rimbenieks" notikumiem.

Savukārt Jankevics šajā koncertā atskaņos britu komponista Bendžamina Britena Pirmo svītu čellam. Viņš ir viens no pēdējiem leģendārās čellistes Eleonoras Testeļecas studentiem. Jankevics vairākus gadus bijis gan čellu grupas koncertmeistars Jāzepa Vītola Latvijas Mūzika akadēmijas simfoniskajam orķestrim, gan aizvadījis daudzus koncertus kamerorķestra "Sinfonietta Riga" sastāvā. Kā Latvijas Jaunatnes orķestra dalībnieks piedalījies arī Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra projektā "RCO meets Europe" diriģenta Filipes Herevega vadībā.