Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Sāksies atkārtotas Krievijas pilsoņu latviešu valodas pārbaudes

© f64.lv, Vladislavs Proškins

No šodienas līdz 30.novembrim sāksies atkārtotas Krievijas pilsoņu latviešu valodas pārbaudes.

Atkārtotai valsts valodas pārbaudei varēja pieteikties līdz 31.augustam. Tai varēja reģistrēties tie Krievijas pilsoņi, kuriem neizdevās iegūt nepieciešamo punktu skaitu pirmajā pārbaudes kārtošanas reizē šī gada pavasarī.

No valsts valodas pārbaudes var tikt atbrīvoti tie Krievijas pilsoņi, kuriem ir ar veselības stāvokli saistīti funkcionēšanas ierobežojumi vai diagnoze, kas minēta Ministru kabineta noteikumos "Par valsts valodas zināšanas apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi".

Personai par atbrīvojumu no pārbaudes jāziņo Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, uzrādot fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai psihiatra, vai bērnu psihiatra atzinumu.

Vienlaikus ne ar visām diagnozēm persona var tikt pilnībā atbrīvota no pārbaudes veikšanas. Piemēram, personām ar locītavu kustību funkciju ierobežojumiem nav jākārto rakstītprasmes pārbaude.

Personai, kas kārto pārbaudi ar atvieglojumiem, ierodoties uz pārbaudi, jāuzrāda fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta atzinumu.

Ja ir nepieciešamība, katrā no pārbaudījuma kārtošanas vietām ir iespēja nodrošināt piekļuves prasības visiem pretendentiem, atzīmēja Bērziņa. Par to būtu nepieciešams informēt VISC pirms pārbaudes.

Valsts valodas pārbaudes izņēmumi paredz, ka pārbaudi nav jākārto personai, kura ieguvusi pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā, kura apguvusi akreditētu mazākumtautību izglītības programmu un kārtojusi centralizēto eksāmenu latviešu valodā 9.klasei vai centralizēto eksāmenu latviešu valodā 12.klasei.

Pārbaudi arī nekārto persona, kura nav sasniegusi 15 gadu vecumu vai kura ir sasniegusi 75 gadu vecumu.

Saskaņā ar likumu pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudēja spēku no 2023.gada 2.septembra. Lai turpinātu uzturēties Latvijā, cilvēkam PMLP jāiesniedz dokumenti pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai.

Ja pieteikums PMLP netika saņemts līdz 2023.gada 1.septembrim, pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudēja spēku no 2023.gada 2.septembra, un Latvijas teritorija jāatstāj līdz 2023.gada 2.decembrim.

Iekšlietu dienesti "nemedīs" tos Krievijas pilsoņus, kas nesadarbosies ar valsti un nekārtos latviešu valodas pārbaudi, iepriekš Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).