Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Plāno uzlabot pasažieru satiksmi no Daugavpils uz Rīgu

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Satiksmes ministrija (SM) plāno uzlabot pasažieru satiksmi no Daugavpils uz Rīgu, liecina ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums.

Ziņojumā norādīts, ka, lai nodrošinātu iespēju iegādāties biļeti uz konkrētu reisu tiem vilcienu pasažieriem, kuri vēlas nokļūt uz pieturām ārpus Pierīgas elektrificētās zonas, SM izskatīšanai Sabiedriskā transporta padomes sēdē virzīs jautājumu par piemaksas noteikšanu braucieniem A, B, C zonā posmā Rīga-Lielvārde, kur pastāv iespēja izmantot alternatīvos elektrovilcienu reisus, kuri kursē relatīvi bieži.

Papildus savienojuma nodrošināšanai starp Daugavpili un Rīgu, SM plāno izmaiņas arī reģionālās nozīmes maršrutā Daugavpils-Jēkabpils, grozot reisa izpildi darba dienās, lai tas Jēkabpils autoostā pienāktu ap plkst.11.50, un cilvēkiem būtu iespēja turpināt ceļu uz Rīgu ar maršruta Jēkabpils-Rīga reisu plkst.12.

Ministrija atgādina, ka papildus tam jebkurš komersants, kurš spēj nodrošināt noteiktās prasības, joprojām var pieteikties uz komerciālo reisu izpildi. Ņemot vērā atsevišķu pārvadātāju izteikto interesi veikt pārvadājumus komerciālos maršrutos, ja tajos tiktu veiktas izmaiņas braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanā, SM ir sagatavojusi likumprojektu Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma grozījumiem.

Vienlaikus SM strādā pie maršrutu tīkla pilnveidošanas, sadalot pa intervāliem galveno reģionālās nozīmes - gan vilcienu, gan autobusu - maršrutu, ievērojot vienotu, integrētu un simetrisku kustības grafiku, kas dos iespēju nodrošināt maršrutu savienotību un uzlabot pasažieru pārvietošanās iespējas. Vietējās nozīmes maršruti tiek saskaņoti ar starppilsētu nozīmes maršrutiem lielākajās pilsētas, veidojot pievedošo maršrutu principu. Tas nozīmē, ka, veicot izmaiņas komercmaršrutu normatīvajā regulējumā, varētu tikt veidoti jauni komercmaršruti laikos, kad tos nenodrošina valsts dotētie maršruti.

Vienlaikus SM ieskatā būtu izvērtējamas un nosakāmas izmaiņas braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanā nosakot, ka komercpārvadātāji var saņemt atbilstošu samaksu par pasažieru ar valsts noteiktiem braukšanas maksas atvieglojumiem pārvadāšanu. Turklāt plānots veicināt to ieviešanu ne tikai jau noteiktajos, bet arī jaunos virzienos. Šādu pieeju ir atbalstījusi arī Latvijas pasažieru pārvadātāju asociācija, kas vairākkārt norādījusi uz pārvadātāju ieinteresētību piedalīties komercpārvadājumu nodrošināšanā.

Tādējādi plānots panākt balansu starp pārvadājumu organizēšanu, nodrošinot gan dotētos maršrutu, gan komercmaršrutus, vienlaikus saglabājot iespēju braukšanas maksas atvieglojuma saņēmējiem izmantot valsts dotētos maršrutus un komersantiem veicināt to pieteikšanos arī jauniem komercmaršrutu virzieniem.

Šādām izmaiņām un komercmaršrutu attīstībai ir nepieciešama normatīvajos aktos noteiktā regulējuma pārskatīšana un ieviešana, uzskata SM, piebilstot, ka vienlaicīgi ir jāievieš IT risinājums, kas nodrošinās uzticamu datu uzkrāšanu, novēršot pārmaksu risku.

SM plāni apkopoti informatīvajā ziņojumā "Par veiktajiem un plānotajiem uzlabojumiem, lai nodrošinātu pasažieru satiksmi no Daugavpils uz Rīgu, kā arī citiem problēmjautājumiem saistībā ar sabiedriskā transporta satiksmes nodrošināšanu un iespējamajiem risinājumiem".