Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Pagājušajā nedēļā ievērojami samazinājusies elektrības cena

© Kaspars Krafts/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas samazinājās visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par MWh, bet Lietuvā elektroenerģijas cena saruka par 17% un bija 81,75 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas vidējā cena aizvadītajā nedēļā samazinājās par 43% un bija 44,72 eiro par MWh. Vienlaikus elektroenerģijas vidējā cena Polijā pagājušajā nedēļā bija 81,06 eiro par MWh, Vācijā - 57,16 eiro par MWh, bet Austrijā vidējā elektroenerģijas cena bija 71,32 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenu lejupslīdi veicināja laikapstākļi, kas bija siltāki par normu un ietekmēja patēriņa samazinājumu "Nord Pool" reģionā par 13%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu. Turklāt izstrāde vēja elektrostacijās kāpa par 39%, kā arī nedaudz pieauga atomelektrostaciju pieejamība Ziemeļvalstīs - par 1% pret iepriekšējās nedēļas datiem.

Papildus minētajam ietekmi uz elektroenerģijas cenām Baltijā atstāja arī par 20% lielākas enerģijas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala un par 28% lielākas plūsmas no Somijas.

Vienlaikus nedēļas otrajā pusē bojājumu dēļ neplānoti tika atslēgts Somijas-Igaunijas starpvalstu šķērsgriezums "EstLink 2". Plānots, ka šķērsgriezums atsāks darbību pēc mēneša, šī gada 29.februārī.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9616 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 10 046 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā samazinājās par 7% un bija 604 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 5% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 148 GWh. Igaunijā patēriņš saruka par 10% līdz 191 GWh. Savukārt Lietuvā tika patērētas 265 GWh elektroenerģijas, kas ir 5% samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs samazinājās par 14%, un kopā tika saražotas 414 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 17% mazāks nekā nedēļu iepriekš - 168 GWh. Igaunijā izstrāde kritās par 33% līdz 86 GWh. Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas ražošana pieauga par 5%, sasniedzot 160 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 2,1 reizi lielāks, Igaunijā par 45% lielāks, bet Lietuvā - par 60% lielāks. Baltijas valstīs tika saražoti 69% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.