Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Andris Bērziņš: Lietuvas un Igaunijas kolēģi saka, ka Latvijā ceļi sāk kļūt labāki nekā pie viņiem

© Freepik

"Galvenie un reģionālie ceļi 80% gadījumu ir labā stāvoklī," TV24 raidījumā "Nacionālo interešu klubs" saka biedrības "Latvijas ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

Bērziņš norāda, ka pēdējos desmit gadus tiek saņemtas pietiekami lielas Eiropas investīcijas, īpaši galvenajiem un reģionālajiem ceļiem, "kas šobrīd 80% gadījumos ir labā stavoklī, ko pamanījuši arī Lietuvas un Igaunijas kolēģi, sakot, ka Latvijā ceļi sāk kļūt labāki nekā pie viņiem".
"Korelācija ir tāda, ka Eiropa, dodot mums naudu, ir pateikusi, ka pēc 5-7 gadiem ir jāveic pirmā ceļu kopšana, kas nozīmē, ka ir jāfrēzē ceļa seguma virsējā kārta un jāsedz jauna kārtiņa, kas jādara tādēļ, lai asfaltā nerastos nekādas plaisas un tajās neietu iekšā ūdens. Ja plaisā ieiet iekšā ūdens, sasalstot plaisa tiek paplesta arvien vairāk," skaidro Bērziņš, piebilstot, ka būtiskas ir finanses, kas tiek novirzītas ceļu uzlabošanai.
"Ja saskaitām akcīzes un citus nodokļus kopā, tad tikai nepilnus 40% no autobraucēju samaksātās naudas dabūjam atpakaļ uz ceļiem. "Paldies" Eināram Repšem, kurš likvidēja autoceļu fondu. Jāsaka, ka pēdējos gados, arī skatoties uz tuvākajiem gadiem, ceļu nozarei ir trauksmains laiks," uzskata Bērziņš, atklājot vēl, ka 2008. gadā tika salaboti 700 000 kvadrātmetru bedrīšu, bet līdz 2022. gadam skaitlis ir nokrities uz 140 000 kvadratmetriem, jo ceļi ir palikuši labāki.
(Skaties no 7:58)