Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Lietuvas viceministre vēlas ierobežot sabiedrības informēšanu par militāro ražotņu būvniecību

© Unsplash

Lietuvas Seims steidzamības kārtā izskata likumu grozījumus, kas ļautu neinformēt sabiedrību par atsevišķiem aizsardzības rūpniecības ražotņu būvniecības procesiem, un ekonomikas un inovāciju ministres vietniece Ērika Kuročkina norādija, ka no dažām informēšanas procedūrām ir jāatsakās slepenības dēļ.

"Tieši slepenības aspekta dēļ mums ir jāizslēdz no procesa zināma daļa publicitātes procedūru," trešdien Kuročkina teica Lietuvas sabiedriskajam radio, sacīja Kuročkina.

Seimā steidzamības kārtībā tiek apspriesti likumu grozījumi, kas paredz iespēju atteikties no informēšanas procedūrām, īstenojot lielos aizsardzības nozares projektus, kurus valdība uzskata par svarīgiem valsts drošībai. Šādu projektu īstenotājiem būs atļauts neizpaust informāciju par būvdarbu sākšanu, neinformēt sabiedrību par projektēšanas procesu, kā arī neaicināt sabiedrību piedalīties projektu apspriešanā.

"Mēs neizslēdzam saziņu ar sabiedrību pavisam. Tas, ko mēs atceļam, ir publiskās saskaņošanas procedūras, kad tiek izbūvēti atsevišķi tehniskā projekta elementi un par tiem tiek informēta sabiedrība, kad notiek lielāka mēroga būvniecība," sacīja ministres vietniece.

Grozījumi, kas atvieglo lielajiem Rietumu ieroču un munīcijas ražotājiem pēc iespējas ātrāku rūpnīcu būvniecību Lietuvā, paredz iespēju sākt projektu būvniecības posmu bez parastās būvatļaujas vai ietekmes uz vidi novērtējuma, kas gan investoram būs jāsaņem līdz būvniecības beigām.

"Tas arī nosaka ietvaru gan pašam uzņēmumam, gan mums, lai nodrošinātu, ka galu galā tiek ievērotas visas prasības. Lai ietekme uz vidi nebūtu negatīva, lai tiktu ievērotas visas būvatļaujas prasības," sacīja Kuročkina.

Ekonomikas un inovāciju ministrija grozījumus izstrādāja saistībā ar Vācijas aizsardzības rūpniecības kompānijas "Rheinmetall" plāniem Lietuvā būvēt 155 milimetru munīcijas lādiņu rūpnīcu. Uzņēmuma un valdības pārstāvji otrdien parakstīja attiecīgu saprašanās memorandu.