Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Turpinās no sēkļa novilktā kuģa "Romanka" pārbaude

Latvijas Jūras administrācijas kuģošanas drošības inspektori, veicot ostas valsts kontroli no sēkļa novilktajam Polijas transporta kuģim "Romanka", secinājuši, ka nav iemesla kuģi aizturēt, aģentūru LETA informēja Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sarma Kočāne.

Liepājas ostā pietauvotā kuģa pārbaudi veic arī Polijas klasifikācijas sabiedrība, kas, visticamāk, šodien vai rīt pieņems gala slēdzienu par kuģa drošību – proti, vai kuģis var doties tālāk.

Kočānes rīcībā ir informācija, ka kuģis tiek pārbaudīts arī ar ūdenslīdēju palīdzību.

Latvijā ieradies un ar Latvijas Jūras administrācijas pārstāvjiem ticies arī Polijas jūras avāriju izmeklētājs. Panākta vienošanās, ka negadījuma izmeklēšanu veiks Polijas puse.

Jau ziņots, ka šonakt ap plkst.2 Liepājas ostā veiksmīgi pietauvots poļu transporta kuģis "Romanka", kas piektdien, 27.novembrī, Ziemupē pie Akmeņraga uzskrēja uz sēkļa, aģentūru LETA informēja Jūras spēku preses pārstāve Liene Ulbina. Kuģis "Romanka" spēja kuģot pats, tāpēc velkoņa palīdzība nokļūšanai Liepājas ostā nav bijusi nepieciešama.

Pēc Ulbinas rīcībā esošajām ziņām, vides piesārņojums nav konstatēts.

Jau ziņots, ka kuģa glābšanu izdevās sākt tikai vakar pēc plkst.13. Līdz tam to kavēja nepiemērotie laika apstākļi. Vakar ap plkst.17 velkonis "Ventspils" ar piecas tonnas smagas tauvas palīdzību novilka "Romanku" no sēkļa.

Latvijas Jūras administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste Kočāne aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka Latvijas Jūras administrācijas speciālisti ir sazinājušies ar kuģa "Romanka" kapteini, lai noskaidrotu notikušā iemeslus, taču kapteinis neesot spējis loģiski pamatot, kāpēc notikusi novirzīšanās no kursa un kuģis uzskrējis uz sēkļa.

LETA jau ziņoja, ka piektdienas, 27.novembra, rītā, ap plkst.5.30 uz sēkļa pie Akemņraga uzskrējis poļu transporta kuģis "Romanka".

Lai novērstu iespējamās nevēlamās sekas, uz notikuma vietu Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs norīkoja Krasta apsardzes kuģi "Astra" un Jūras spēku kuģi "Varonis". Iesaistīts tika arī Gaisa spēku helikopters, kā arī izsludināta trauksme sauszemes glābšanas vienībām no Ventspils un Rīgas.