Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskis un Āboltiņa viegli iešūpo KNAB vadītāja krēslu

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis vakar izteica savu attieksmi pret pēdējiem notikumiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Neskatoties uz Nacionālās drošības padomes (NDP) pausto atbalstu KNAB vadītāja Normunda Vilnīša uzsāktajām reformām, V. Dombrovskis pagaidām atturīgi, bet konsekventi lika manīt, ka viņš pilnībā KNAB šefa iecerēto neatbalsta, un neizslēdza pat viņa varbūtēju atbrīvošanu no amata. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pieļāva, ka iespējamais risinājums varētu būt gan N. Vilnīša, gan viņa nepakļāvīgo padoto atlaišana.

Vilnītis nespējot efektīvi vadīt

Lai gan premjers vakar publiski apsolīja nākamnedēļ tikties ar KNAB vadību, savu attieksmi viņš iezīmēja visai skaidri jau tagad, norādot, ka, pēc viņa domām, N. Vilnītis šobrīd nespēj pilnvērtīgi vadīt KNAB darbu. V. Dombrovskis uzsvēra, ka gaidāmajā reorganizācijā nedrīkstot pieļaut KNAB struktūrvienību funkciju dublēšanos, nedrīkstot palielināt administratīvo aparātu un tā uzturēšanas izmaksas. Tāpat nevarot būt ne runas par iespējamu KNAB likvidēšanu vai tā pievienošanu kādai jau esošai drošības iestādei. Premjers pat pieļāva, ka gadījumā, ja netiks panākts progress konflikta izbeigšanā, neesot izslēgta varbūtība par iespējamu N. Vilnīša atcelšanu no KNAB priekšnieka posteņa. Jāatgādina, ka citādās domās bija NDP, kura savā atzinumā pilnībā atbalstīja pašreizējā KNAB vadītāja ieceres biroja darba efektivitātes uzlabošanai. Šo dokumentu parakstīja gan Drošības policijas vadītājs Jānis Reiniks, gan Satversmes aizsardzības biroja šefs Jānis Kažociņš, gan virkne vēl tikpat kompetentu amatpersonu.

Savukārt jaunievēlētā Saeimas priekšsēdētāja, premjera partijas biedre Solvita Āboltiņa samilzušā konflikta atrisināšanai pieļāva pavisam radikālu risinājumu – no amatiem atbrīvot gan KNAB vadītāju N. Vilnīti, gan abus dumpīgos vietniekus un biroja darbu sākt veidot praktiski no jauna.

Politiķi izsaka diametrāli pretējus viedokļus

Latvijas politiskā elite uz notikumiem KNAB reaģējusi ļoti polāri. Jaunieceltais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs par N. Vilnīša iecerēm izteicies visai iznīcinoši, Tautas partijas līderis Andris Šķēle KNAB vadītāja vietnieku uzsākto kampaņu nodēvējis par smieklīgu, vienlaikus uzsverot, ka ir nepieļaujami apšaubīt varas vertikālo uzbūvi biroja vadībā. Savukārt Ģirts Valdis Kristovskis norādīja, ka viņam īsta viedokļa par notiekošo neesot, tomēr pie kaut kāda risinājuma jau nonākšot, tikai neesot zināms, pie kāda. Nu jau bijušais Saeimas deputāts Juris Dalbiņš, kurš darbojās starpinstitūciju komisijā, kas sagatavoja atzinumu iesniegšanai NDP, Neatkarīgajai sacīja, ka viņa viedoklis pilnībā saskanot ar NDP atbalstīto – N. Vilnīša darbības ir likumīgas un atbalstāmas. Viņš norādīja, ka, visticamāk, situācijas atrisinājums nebūs vienkāršs, tomēr vienā ziņā bija konsekvents. "Ja kādiem nepatīk tas, kā strādā Saeimas mandātu ieguvušais KNAB vadītājs, tad šiem kādiem ir jāiet prom," viņš apgalvoja.

Turpretī bijušais KNAB vadītājs Aleksejs Loskutovs ir pārliecināts, ka pēc būtības N. Vilnīša uzsāktās reorganizācijas patiesais mērķis esot skaidrs – tā ir vēlme atbrīvoties no darbiniekiem, kuri redz citādu biroja tālākās attīstības modeli. "Situācija birojā ir jāatrisina jau vistuvākajā laikā. N. Vilnīša piedāvātais reorganizācijas plāns ir jāizvērtē pēc būtības un jāizdara secinājumi, vai šis plāns ir tiešām vērsts uz KNAB darba efektivitātes palielināšanu vai arī tā vienkārši ir izrēķināšanās ar oponentiem," viņš sacīja. NDP, pēc A. Loskutova domām, nemaz nav izvērtējusi piedāvāto plānu, bet gan formāli apstiprinājusi starpinstitūcijas komisijas secinājumus, kas savukārt esot pārkāpusi savas kompetences robežas – komisijas uzdevums esot bijis izvērtēt tikai atsevišķus nelielus grozījumus KNAB darbību reglamentējošos tiesību aktos, nevis vērtēt N. Vilnīša pēdējā brīdī iesniegtos radikālo izmaiņu projektus.

Eksperti mudina Vilnīti rīkoties

Neatkarīgā jau rakstīja, ka tiesību teorētiķi un praktiķi sagaida no N. Vilnīša stingrāku rīcību, galvenokārt norādot uz nepieciešamību veikt izmaiņas biroja personālsastāvā. Arī bijušais iekšlietu ministrs, tagad zvērināts advokāts Aloizs Vaznis Neatkarīgajai pauda savu izbrīnu par notiekošo. "Es tiešām nesaprotu, par ko vispār te var diskutēt. Ir Saeimas iecelts un pilnvarots KNAB vadītājs un ir viņa padotie. Tas nav kolhozs, kā dažs varbūt iedomājas, kur kolhoznieku kopsapulce ievēl priekšsēdētāju un, ja sadomā, atceļ. Vilnītis nav tāds zicpriekšsēdētājs kā iepriekšējais vadītājs, kurš ļāva neierobežoti birojā valdīt saviem vietniekiem, viņš ir parādījis, ka grib un var strādāt, un, manuprāt, visām uzraugošajām institūcijām, premjeru ieskaitot, ir tiešs pienākums viņam šādu iespēju nodrošināt," sacīja bijušais iekšlietu ministrs.