Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"WikiLeaks": Godmanis ir izņēmums Latvijas politiskajā elitē

© Kristaps Kuhaļskis, f64

ASV diplomāti uzskata, ka bijušais Latvijas Ministru prezidents Ivars Godmanis (PLL) ir izņēmums Latvijas politikā un lielai daļai pārējās politiskās elites rūp savu personīgo biznesa darījumu saglabāšana ar Krieviju, liecina "WikiLeaks" vietnē publiskotais Vašingtonas diplomātu slepenais ziņojums.

Telegrammā, kuru ASV vēstniecība Rīgā Valsts departamentam nosūtījusi 2008.gada 15.augustā, vērtēta Latvijas politiskā situācija pēc Krievijas iebrukuma Gruzijā.

ASV diplomātu ziņojumā norādīts, ka iebrukums spilgti iezīmējis Latvijas sabiedrības integrācijas problēmas, kā arī parādījis daudzu politiķu biznesa intereses Krievijā.

Bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks ("Vienotība"), tiekoties ar ASV vēstnieku Latvijā, norādījis, ka "tagad ir svarīgi, lai Latvija pārliecina ES, ka attiecības ar Krieviju nevar turpināties kā parasti".

ASV vēstniecība norāda, ka daudziem cilvēkiem Latvijā, tostarp virknei vadošo politiķu, ir ļoti ekskluzīvas biznesa attiecības ar Krieviju, kuras viņi nevēlētos zaudēt.

Kā piemēru šādai nostājai ASV vēstniecība min toreizējā ārlietu ministra Māra Riekstiņa (TP) izteikumus, uz jautājumu par Latvijas un Krievijas attiecību nākotni atbildot, ka "bizness ir bizness".

Vēstniecība arī norāda, ka Riekstiņa pārstāvētās Tautas partijas līderiem ir daudz biznesa darījumu ar Krieviju, īpaši enerģētikas sektorā.

"Satiksmes ministrs Ainārs Šlesers (PLL), kurš savas bagātības sapelnījis ar nekustamo īpašumu un tranzīta darījumiem, kas lielā mērā ir atkarīgi no Krievijas, parlamenta debatēs par Gruziju paziņoja, ka, "kaut arī Krievija pārliecinoši ir pārkāpusi robežu ar savu atbildi, mums ir vismaz jāapsver, vai Saakašvili nav tikpat atbildīgs par krīzes provocēšanu"."

"Kā liecina slepena informācija, tūlīt pēc krīzes sākšanās Krievijas vēstnieks Latvijā [Aleksandrs Vešņakovs] zvanījis Šleseram un bijušajam premjerministram [un TP dibinātājam] Andrim Šķēlem, lai izskaidrotu Krievijas pozīciju. Mēs uzskatām, ka tā nav nejaušība, ka viņš piezvanīja diviem no Latvijas trim oligarhiem. Un, kaut arī viņš [Vešnakovs] tieši nezvanīja Aivaram Lembergam, viņš piezvanīja ar Lembergu saistītās partijas parlamenta līderim, lai mēģinātu izspēlēt biznesa kārti un iegūtu politisko atbalstu Krievijai," teikts ASV vēstniecības Rīgā ziņojumā.

ASV diplomāti norāda, ka ar laiku Latvijas politiķiem nāksies saprast, ka viņu priekšā ir daudz smagākas izvēles attiecībās ar Krieviju, ne tikai NATO militārās sadarbības ar Krieviju apturēšana vai ES sarunu izbeigšana par vīzu režīma atvieglošanu.

"Vienīgais izņēmums ir [toreizējais premjerministrs Ivars] Godmanis. Kā jau iepriekš ziņots pa citiem kanāliem, viņš nekavējoties atzina iespēju, ka Krievija varētu atriebties pa citiem ceļiem, un deva rīkojumu izstrādāt rīcības plānus neparedzētām situācijām," teikts ziņojumā.

"Diemžēl mēs sagaidām, ka daudzu citu politisko spēlētāju rīcība būs darīt visu, ko viņi var, lai saglabātu savus personīgos biznesa darījumus, turoties pie naivās idejas, ka bizness un politika ar Krieviju ir nodalāma," norāda amerikāņu diplomāti.