Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Tehnoloģijas

Baidens apgalvo, ka "apsver" Austrālijas lūgumu atcelt apsūdzības pret Džulianu Asanžu

© Pixabay

Šobrīd Lielbritānijas apcietinājumā esošais „WikiLeaks” dibinātājs Džūljens Asanžs drīzumā varēt saņemt apžēlošanu. Jau piecus gadus Amerikas Savienotās valstis (ASV) ir izvirzījušas viņam apsūdzības 17 punktos par Spiegošanas likuma pārkāpšanu, bet tagad izdevums „The Guardian” ziņo, ka prezidents Džo Baidens izskata Austrālijas valdības lūgumu izbeigt lietu.

"Mēs to apsveram," ceturtdien žurnālistiem sacīja Baidens.

ASV valdība vairākkārt ir lūgusi Asanža izdošanu, lai viņš varētu stāties tiesas priekšā par savu lomu simtiem tūkstošu slepenu Valsts departamenta un militāro dokumentu iegūšanā un nopludināšanā 2010. gadā.

„Wall Street Journal” pagājušajā mēnesī ziņoja, ka ASV Tieslietu ministrija apsver darījumu, kurā Austrālijas pilsonis Asanžs atzītu savu vainu ļaunprātīgā klasificētās informācijas apstrādē, kas ir mazāk smaga apsūdzība nekā spiegošana. Saskaņā ar pašreizējām apsūdzībām Asanžam var draudēt līdz 175 gadiem cietumā.

2019. gadā ASV amatpersonas paziņoja, ka, publicējot valsts noslēpumus, Asanžs ir pakļāvis konfidenciālus cilvēku avotus "vislielākajām briesmām". Sākotnēji federālie prokurori 2018. gadā sāka vajāt Asanžu saistībā ar apsūdzībām par ielaušanos valdības sistēmās, bet paplašinātajā apsūdzībā gadu vēlāk tika pievienotas 17 spiegošanas epizodes.

Šī gada februārī Austrālijas parlaments ar premjerministra Entonija Albaneses atbalstu nobalsoja par aicinājumu ASV un Apvienotajai Karalistei atļaut Asanža atgriešanos dzimtenē. Baidena pēdējie signāli ir devuši Albanesem cerību, ka spiediens darbojas.

"Es esmu arvien optimistiskāks par iznākumu, taču tas noteikti vēl nav sasniegts," viņš sacīja intervijā televīzijas kanālam Sky News Australia. "Mēs turpināsim diskutēt par šo lietu pie katras izdevības," piebilda Albanese.