Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vilnīša dienas KNAB priekšnieka amatā skaitītas

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Normunda Vilnīša dienas atbildīgajā amatā, visticamāk, ir skaitītas. Ģenerālprokuratūra ierosinājusi kriminālprocesu par prettiesisku rīcību ar KNAB operatīvo līdzekļu finansējumu, kuru var tulkot kā priekšvēstnesi nākamnedēļ gaidāmajam N. Vilnīša atbilstības amatam vērtēšanas komisijas ziņojumam.

Pats biroja vadītājs apsūdzības noliedz un pārmetumus nekomentē.

Gadījumā, ja komisijas ziņojums būs N. Vilnītim nelabvēlīgs, valdībai būs jāizvērtē KNAB vadītāja atbilstība amatam, un pēcāk par viņa likteni jābalso Saeimai. Šādā scenārijā paredzams, ka pret N. Vilnīti iestāsies Vienotība – būtu grūti iedomāties, ka partijas deputāti iestātos opozīcijā premjera Valda Dombrovska iniciatīvai izvērtēt N. Vilnīša atbilstību amatam. Arī Saskaņas centra frakcija atklājusi, ka nevilcināsies balsot par N. Vilnīša atlaišanu, ja viņa darba vērtējums būs nesekmīgs. Publiski šādu nostāju apstiprina arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis: «Ja būs šāda situācija, balsosim par Vilnīša atstādināšanu.» Uz jautājumu, vai deputātiem būs brīvais balsojums, A. Brigmanis uzsver, ka, visticamāk, tas būs frakcijas lēmums.

Politologs Filips Rajevskis gan norāda, ka izšķiršanās varētu nebūt tik viennozīmīga: ja N. Vilnītis tiks atlaists, viņa vietā vairākus mēnešus KNAB vadītāja lomu ieņems biroja priekšnieka vietniece Juta Strīķe. «Priekšvēlēšanu kampaņa būs ļoti īsa un emocionāla, un KNAB var dramatiski ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Ņemot vērā KNAB aktivitātes, kas notika Vilnīša prombūtnes laikā, ļoti iespējams, ka vairāki politiskie spēki nevēlas redzēt Strīķi pie KNAB vadības grožiem,» saka politologs.

Lieta par prettiesisku operatīvo līdzekļu izmantošanu tika sākta pēc Valsts kontroles (VK) atzinuma. VK vadītāja Inguna Sudraba komentēt pārbaudes rezultātus atturas, norādot, ka izvērstāk varēs runāt pēc 16. jūnija, kad būs zināmi komisijas vērtējuma rezultāti. Pats KNAB vadītājs pārmetumus noliedz, uzsverot, ka no VK saņemti tikai ieteikumi sistēmas uzlabošanai un sakārtošanai.

Politologs Aigars Freimanis uzskata, ka gadījumā, ja N. Vilnītim tuvākajā laikā amats būs jāpamet, būtisku ietekmi uz Saeimas ārkārtas vēlēšanām tas neatstās. «Es ļoti ceru, ka tas nekādā veidā neietekmēs vēlēšanas, jo uzbūvēt tiešu saiti ar vēlēšanu rezultātiem man ir grūti. Drīzāk tā varētu būt tēma starppartiju diskusijām. Šī pēdējā ziņa par kriminālprocesu izdara milzīgu triecienu KNAB reputācijai, un jāņem vērā, ka viens no iniciatoriem šajā gadījumā ir Inguna Sudraba, kuras reputācija noteikti ir augstāka nekā Vilnīša kungam. Tāpēc uzskatu, ka KNAB vadības maiņa vēlēšanu laikā nebūs centrāls jautājums,» saka A. Freimanis.

Gadījumā, ja N. Vilnītis tiks nomests no krēsla, bez priekšnieka KNAB, visticamāk, dzīvos līdz jaunās Saeimas ievēlēšanai.