Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jūra straujiem soļiem "nāk atpakaļ"

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Ja vēl aptuveni pirms nedēļas sociālos tīklus pārpludināja bildes ar to, ka daudzviet Latvijā ievērojami atkāpies jūras ūdens, atsedzot līdz šim neredzētus skatus, tad jāsaka, ka šīs nedēļas sākumā ūdens pamazām atgriežas "savā vietā."

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs jau informēja, ka viens no galvenajiem faktoriem, kas Baltijas jūrā un arī Rīgas līcī ietekmē ūdens līmeni, ir vējš. Pūšot rietumu puses vējiem, ūdens līmenis galvenokārt paaugstinās, bet austrumu puses vēji izraisa ūdens līmeņa pazemināšanos, caur Irbes šaurumu ūdeni no līča dzenot atklātā jūrā un caur šaurumiem starp Dāniju un Skandināvijas pussalu arī Ziemeļjūrā.

Pagājušajā nedēļā sinoptiskā situācija mainījās - jau otrdien dienas beigās austrumu puses vējus nomainīja ziemeļu puses vējš, savukārt nedēļas vidū vējš iegriezās no rietumiem. Līdz ar to ūdens masu izpūšana no Rīgas līča caur Irbes šaurumu mitējās un ūdens pamazām atgriezās.

Vēl šajā nedēļas nogalē cilvēki steidza iemūžināt neparastos skatus, tomēr liela bija viņu vilšanās nonākot jūras krastā. Daudzviet ūdens atgriezies tur, kur bija jau pirms aizplūšanas.