Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Cīnīsies ar patvaļīgu būvniecību pilsētā

© Publicitātes foto

Lai sekmīgāk cīnītos pret patvaļīgu būvniecību galvaspilsētā, nākotnē šādiem objektiem varētu noteikt paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Viņš atzīmēja, ka priekšlikums par NĪN paaugstināšanu objektiem, kuros konstatēta patvaļīga būvniecība, vēl tiek gatavots. Tā mērķis būtu mudināt īpašniekus saskaņot visus ēkās veicamos būvdarbus. "Tas nav tikai tiešā veidā saistīts ar pilsētas vizuālo izskatu, bet arī ar ēkas un cilvēku drošību," uzsvēra būvvaldes vadītājs.

Vircavs atzina, ka joprojām ir gana daudz būvnieku, kuri savu darbu objektos veic nekvalitatīvi, un tāpat ir daudz ēku īpašnieku, kurus drošības jautājumi īpaši neuztrauc.

Kā ziņots, maija vidū Rīgas dome jau pieņēma jaunus saistošos noteikumus "Par pašvaldības nodevu par būvatļaujas saņemšanu Rīgas pilsētā", kas paredz, ka par patvaļīgu būvniecību tiks piemērota paaugstināta nodeva. Minētie noteikumi ir pakārtoti jaunajam Būvniecības regulējumam un aizstās līdzšinējos noteikumus.

Noteikumos precizēti gan būvniecības veidi atbilstoši jaunajam Būvniecības likumam, gan nodevas aprēķina formulā ir paredzēts mainīt likmi A, kura atkarīga no plānotā objekta būvapjoma kopējās platības, paredzot, ka šī likme tiks palielināta par 10%.

Tāpat nodevas aprēķina formulā ar mērķi Rīgā samazināt patvaļīgās būvniecība gadījumus ir iekļauts koeficients 5, kas tiks piemērots no 2016.gada 1.jūlija gadījumos, ja Rīgas pilsētas būvvalde būs konstatējusi, ka būvdarbi ir sākti pirms būvatļaujas izsniegšanas vai pirms atzīmes izdarīšanas būvatļaujā par projektēšanas nosacījumu izpildi jeb konstatējusi patvaļīgu būvniecību.

Personām, kuras patvaļīgās būvniecības radītās sekas novērsīs līdz 2016.gada 1.jūlijam, šis paaugstinātais koeficients netiks piemērots.

Saistošie noteikumi noteiks ar nodevu par būvatļaujas saņemšanu apliekamos objektus, nodevas apmēru, nodevas maksāšanas kārtību un atvieglojumus Rīgas administratīvajā teritorijā. Nodevas maksātāji ir fiziskas un juridiskas personas, kuras, saskaņojot būvniecību, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā saņem no būvvaldes būvatļauju.

Noteikumus vēl izvērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, pēc tam tie tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un stāsies spēkā 2015.gada 1.jūlijā.