Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Plaušu veselības bezmaksas pārbaudēs atklāj arī smagas saslimšanas

© Scanpix

Plaušu veselības dienu laikā 15% cilvēku, kuri Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā pārbaudīja savu plaušu veselību, atklātas vairākas saslimšanas - 5% gadījumu pat smagas vai vidēji smagas, aģentūru LETA informēja Stradiņa slimnīcas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ieva Stibe.

Piedaloties Pasaules spirometrijas dienu aktivitātēs, Stradiņa slimnīcas Pulmonoloģijas centra speciālisti veica plaušu bezmaksas izmeklēšanu jeb spirometriju pieaugušajiem un sniedza rekomendācijas par nepieciešamo profilaksi vai ārstēšanu.

Visiem akcijas dalībniekiem, kuriem tika atklātas novirzes no normas, ieteikts vērsties pie ārsta un veikt papildu izmeklējumus, norādīja Stibe.

Jau ziņots, ka no 29.augusta līdz 4.oktobrim Latvijā norisinājās Spirometrijas dienas, kuru laikā Latvijas iedzīvotāji dažādos reģionos bija aicināti veikt bezmaksas plaušu veselības pārbaudes un saņemt speciālistu konsultācijas.

Spirometrija ir ātra un vienkārša plaušu veselības metode, ar kuras palīdzību iespējams uzzināt, cik daudz cilvēks var ieelpot un izelpot un kāds ir plaušu relatīvais vecums un elpošanas sistēmas veselības stāvoklis. Spirometrijas veikšana aizņem 5-15 minūtes. Plaušu pārbaude Kuldīgas pašvaldībā tiek rīkota, lai uzsvērtu, ka arī birojā strādājošiem cilvēkiem pastiprināti jāpievērš uzmanība plaušu veselībai.