Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Zie­mas­svēt­ku dā­va­nas: Ra­do­šai un ve­se­lī­gai ie­ros­mei

© publicitātes

Cil­vē­kam, kurš dod priekš­ro­ku ve­se­lī­gām un ik­die­nā iz­man­to­ja­mām dā­va­nām un lab­prāt ro­sās vir­tu­vē, no­teik­ti būs prieks, at­ro­dot zem svēt­ku eg­lī­tes augst­vēr­tī­gu eļ­ļu kom­plek­tu. Eļ­ļa ir ne­aiz­stā­jams pa­līgs ēdie­nu ga­ta­vo­ša­nā, bet, kad ro­das iz­de­vī­ba tikt pie jaun­ām eļ­ļas šķir­nēm, gri­bas iz­mē­ģi­nāt arī kā­du ori­ģi­nā­lu re­cep­ti vai pie­šķirt svai­gu ak­cen­tu sa­viem ie­ras­ta­jiem ēdie­niem. Iz­man­to­jot da­bis­kas un ve­se­lī­gas eļ­ļas, mēs tur­klāt pa­lie­li­nām ēdie­na vēr­tī­bu – or­ga­nisms sa­ņem vai­rā­kas ļo­ti ne­pie­cie­ša­mas uz­tur­vie­las, tos­tarp arī tā­das, kas īpa­ši nāk par la­bu tie­ši tum­ša­jā un drū­ma­jā ga­da­lai­kā.

Dau­dzi cil­vē­ki jau sa­pra­tu­ši, ka, do­mā­jot par kva­li­ta­tī­vām ku­li­nā­ri­jā iz­man­to­ja­mām eļ­ļām, nav tū­daļ jā­lū­ko­jas sau­lai­nās Spā­ni­jas vai Itā­li­jas olīv­u bir­žu vir­zie­nā. Mums ir paš­iem sa­va zie­me­ļu olīv­a – rap­sis. Tauk­skāb­ju sa­tu­ra zi­ņā ne­ra­fi­nē­ta rap­šu eļ­ļa ir ļo­ti līdz­īga olīv­u eļ­ļai, tā­pēc mū­su pla­tu­ma grā­dos dzī­vo­jo­ša cil­vē­ka or­ga­nis­mam tā ir pie­mē­ro­ta un eko­no­mis­ki iz­de­vī­ga iz­vē­le. Un ne­aiz­mir­sī­sim arī par lin­sēk­lu un ka­ņep­ju eļ­ļu – šīs kul­tū­ras Lat­vi­jā audzē daudz se­nāk par rap­šiem. Kat­rai ir sa­vas la­bās īpa­šī­bas un vie­ta mū­su ēdien­kar­tē.

Pa­zīs­ta­mais augu eļ­ļu ra­žo­tājs SI­A Ie­cav­nieks&Co šo­gad sa­rū­pē­jis sa­vu pro­duk­tu kom­plek­tus glī­tā dā­va­nu ie­sai­ņo­ju­mā. Šā­da dā­va­na jau pa­ti par se­vi ir la­bas ve­se­lī­bas vē­lē­jums tās sa­ņē­mē­jam, un ne­kā­di skais­ti vār­di vairs nav jā­mek­lē.

No­de­rī­gi!

Rap­šu eļ­ļa ba­gā­ta ar ome­ga-9 tauk­skā­bēm. Tās ter­mis­kās ap­strā­des lai­kā ir sta­bi­las, līdz ar to rap­šu eļ­ļa ir iz­man­to­ja­ma ne ti­kai sa­lā­tos, bet arī cep­ša­nai. Ra­žo­tā­ji vei­ku­ši ana­lī­zes – no­tei­ku­ši dū­mo­ša­nas pun­ktu. Tas ir augst­āks par 200 grā­diem, līdz ar to eļ­ļa dro­ši ir iz­man­to­ja­ma cep­ša­nai. Rap­šu eļ­ļā cil­vē­ka ve­se­lī­bai ide­ālā pro­por­ci­jā ir ome­ga-3 un ome­ga-6 tauk­skā­bes, bet pie­sā­ti­nā­to tau­ku ta­jā ir pat ma­zāk ne­kā olīv­u eļ­ļā – ti­kai 6%. Rap­šu eļ­ļā ir arī E vi­ta­mīns un be­ta­ka­ro­tīns.

Lin­sēk­lu eļ­ļa paš­laik ir sa­vas sla­vas vir­sot­nē. Tā ir vie­na no re­ta­jām augu eļ­ļām, kas ome­ga-3 tauk­skāb­ju sa­tu­rā var sa­cen­sties pat ar ziv­ju eļ­ļu, tā­dēļ lin­sēk­lu eļ­ļa lab­vē­lī­gi ie­tek­mē sirds un asins­va­du ve­se­lī­bu, pa­līdz pa­ze­mi­nāt slik­tā ho­les­te­rī­na lī­me­ni un stip­ri­na sirds mus­ku­li. Lin­sēk­lu eļ­ļa vei­ci­na gre­mo­ša­nas pro­ce­sus, kal­po žults­ak­me­ņu pro­fi­lak­sei, nāk par la­bu ak­nu ve­se­lī­bai. Tās sa­stā­vā eso­šā li­nol­skā­be un li­no­lēn­skā­be va­ja­dzī­ga ner­vu šū­nām. Lin­sēk­lu eļ­ļu lie­to ti­kai svai­gā vei­dā, to ne­drīkst kar­sēt, lai ne­ie­tu bo­jā vēr­tī­gās sa­stāv­da­ļas. Vis­la­bāk pie­vie­not sa­lā­tiem, auk­stām mēr­cēm vai vien­kār­ši kat­ru die­nu ie­dzert pa ka­ro­tī­tei.

Ka­ņep­ju eļ­ļa iz­ce­ļas ar to, ka ome­ga-3 un ome­ga-6 tauk­skā­bes, sa­lī­dzi­not ar ci­tām augu eļ­ļām, ta­jā ir op­ti­mā­li sa­ba­lan­sē­tās at­tie­cī­bās (3:1). Ka­ņep­ju eļ­ļa ir ne ti­kai garš­īga, gan arī ļo­ti vēr­tī­ga, jo sa­tur līdz pat 80-90% ne­pie­sā­ti­nā­to tauk­skāb­ju, kas lab­vē­lī­gi ie­tek­mē sirds un asins­va­du sis­tē­mas dar­bī­bu. Lie­to svai­gā vei­dā: sa­lā­tos, mēr­cēs, pie­vie­no jau ga­ta­viem ēdie­niem.

GARŠ­AS BU­ĶE­TE. Šīs kva­li­ta­tī­vās eļ­ļas ļauj ba­gā­ti­not da­žā­du ēdie­nu garš­as bu­ķe­ti.

Rap­šu eļ­ļai ar si­nep­ju aro­mā­tu pie­mīt iz­teik­ta si­nep­ju garš­a un smar­ža, tā pie­mē­ro­ta sa­lā­tiem, mēr­cēm, ga­ļas un ziv­ju ma­ri­nā­dēm. Rap­šu eļ­ļa ar ķip­lo­ku aro­mā­tu pie­mē­ro­ta sa­lā­tiem, mēr­cēm, ma­ri­nā­dēm, kā arī cep­ša­nai. Rap­šu eļ­ļa ar cit­ro­nu un ko­ri­an­dra aro­mā­tu no­de­rēs sa­lā­tiem, mēr­cēm, kon­di­to­re­jas iz­strā­dā­ju­miem, to var pie­vie­not pan­kū­ku mīk­lai, kā arī ziv­ju ēdie­niem.

 OME­GU BU­ĶE­TE. Ša­jā eļ­ļu kom­plek­tā ra­žo­tājs ie­kļā­vis da­bis­kas auk­sti spies­tas eļ­ļas, ku­ru no­zī­mi uz­tu­rā no­vēr­tē ar­vien vai­rāk ve­se­lī­ga dzī­ves­vei­da pie­kri­tē­ju.

Ne­ra­fi­nē­tas auk­sti spies­tas eļ­ļas sa­tur or­ga­nis­mam tik ļo­ti ne­pie­cie­ša­mās ne­pie­sā­ti­nā­tās tauk­skā­bes (ome­ga-3, ome­ga-6, ome­ga-9), bi­olo­ģis­ki ak­tī­vās vie­las un vi­ta­mī­nus. Tauk­skāb­ju sa­stāvs eļ­ļām at­šķi­ras, līdz ar to arī īpa­šī­bas kat­rai eļ­ļai ir at­šķi­rī­gas.

 Re­cep­tes

· Dār­ze­ņu sa­lā­ti ar mo­ca­rel­las sie­ru un rap­šu eļ­ļu Ide­al. Sa­stāv­da­ļas. Za­ļā pap­ri­ka, to­mā­ti, svai­gi gur­ķi, re­dī­si, Ķī­nas kā­pos­ti, auk­sti spies­ta rap­šu eļ­ļa Ide­al, mo­ca­rel­las siers, cit­ron­pi­pa­ri, sāls. Vi­sus kom­po­nen­tus var iz­vē­lē­ties sev tī­ka­mās pro­por­ci­jās. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Dār­ze­ņus sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos, Ķī­nas kā­pos­tu sa­plu­ci­na ga­ba­los, mo­ca­rel­las sie­ru sa­griež ku­bi­ņos, vi­su sa­jauc ar eļ­ļu Ide­al un pie­ber cit­ron­pi­pa­rus un sā­li pēc garš­as.

· Pi­kan­tās plā­nās pan­kū­kas. Sa­stāv­da­ļas.1,5 glā­zes mil­tu, di­vas olas, vie­na glā­ze pie­na, vie­na glā­ze ūdens, vie­na ēdam­ka­ro­te rap­šu eļ­ļas Ide­al, vie­na ēdam­ka­ro­te rap­šu eļ­ļas ar cit­ro­na un ko­ri­an­dra aro­mā­tu, cu­kurs, sāls, cep­ša­nai – rap­šu eļ­ļa Ide­al. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Pa­lie­lā bļo­dā sa­kuļ olas vien­da­bī­gā kon­sis­ten­cē. Pie­vie­no eļ­ļu, mil­tus, cu­ku­ru, šķip­sni­ņu sāls un vi­su sa­mai­sa, līdz iz­vei­do­jas bie­za ma­sa. Ne­pār­trauk­ti mai­sot, pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no pie­nu un ūde­ni, līdz iz­vei­do­jas vien­da­bī­ga, sa­mē­rā šķid­ra pan­kū­ku mīk­la bez kun­ku­ļiem. Ļauj tai 10 mi­nū­tes at­pūs­ties. Pan­nā lej ne­daudz eļ­ļas un sa­kar­sē. Ar kau­si­ņu lej mīk­lu vie­nā pan­nas ma­li­ņā un, kus­ti­not pan­nu, mīk­lu iz­lī­dzi­na pa vi­su virs­mu plā­nā kār­ti­ņā. Pan­kū­kas cep no abām pus­ēm zel­tai­nas. Pa­sniedz kar­stas ar krē­ju­mu, ie­vā­rī­ju­mu, jo­gur­tu utt.

· Vi­ne­grets ar rap­šu eļ­ļu. Sa­stāv­da­ļas. Di­vi vā­rī­ti kar­tu­pe­ļi, 3 – 4 vā­rī­tas bie­tes, di­vi vā­rī­ti bur­kā­ni, 200 g skā­bē­tu kā­pos­tu vai trīs skā­bē­ti gur­ķi, viens vi­ole­tais sī­pols, lo­ci­ņi, sāls un pi­pa­ri pēc garš­as, rap­šu eļ­ļa ar si­nep­ju aro­mā­tu. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Vā­rī­tās bie­tes, kar­tu­pe­ļus un bur­kā­nus sa­griež ku­bi­ņos. Sī­po­lu un skā­bē­tos kā­pos­tus sa­smal­ci­na (ja iz­man­to skā­bē­tus gur­ķus – tos sa­griež ku­bi­ņos).Vi­sas sa­stāv­da­ļas sa­jauc lie­lā­kā trau­kā. Pēc garš­as pie­vie­no rap­šu eļ­ļu ar si­nep­ju aro­mā­tu, sā­li un pi­pa­rus. Ro­tā ar ka­pā­tiem lo­ci­ņiem.

· Tur­ku zir­ņu sa­lā­ti ar ka­ņep­ju eļ­ļu. Sa­stāv­da­ļas. Vie­na glā­ze vā­rī­tu vai kon­ser­vē­tu tur­ku zir­ņu, di­vas ēdam­ka­ro­tes die­dzē­tu re­dī­su sēk­li­ņu, viens bal­tais sa­lā­tu sī­pols, pus­e sar­ka­nās pap­ri­kas, di­vas ēdam­ka­ro­tes ka­ņep­ju eļ­ļas, sāls. Pa­ga­ta­vo­ša­na. Sī­po­lu sī­ki sa­ka­pā, pap­ri­ku sa­griež ma­zos ku­bi­ņos, vi­sas sa­stāv­da­ļas sa­jauc.