Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Māja

GARDĒŽIEM: Veselīgās grūbas

© publicitātes

Stiprinošo un sildošo graudaugu izvēle ziemā ir lieliska alternatīva, jo tad arī biežāk kārojas pēc siltas maltītes. Un viens no variantiem – sātīgās grūbas, kas ir populāras graudaugu cienītājiem jau izsenis un apveltītas ar diētiskām īpašībām. Grūbu biezputra brokastīs ik pa laikam var nomainīt tradicionālās auzu pārslas – ir vērts pamēģināt.

UZTURVĒRTĪBA (100 g)


kilokalorijas 324

olbaltumvielas 9,3 g

tauki 1,1

ogļhidrāti 66,9

šķiedrvielas 7,8

GRŪBU ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

Grūbu novārījumam piemīt ārstnieciskas īpašības – spazmatiskas, urīndzenošas un pretiekaisuma. Agrāk ar tām ārstēja piena dziedzeru saslimšanu, aizcietējumus, aptaukošanos, klepu un saaukstēšanos.     

Grūbu CV 

* Grūbām, kas ir nolobīti veseli vai šķelti mieža graudi, piemīt virkne vērtīgu īpašību! Spēcīgs dabas antioksidants, satur trīs reizes vairāk selēna nekā rīsi.

* B grupas vitamīnu, proteīnu un dažādu minerālvielu avots.

* Satur daudz aminoskābju, kuru skaitā ir arī neaizstājamās. Sastāvā ir lizīns, kam piemīt pretvīrusa īpašības un kas piedalās kolagēna sintēzē.

* Grūbas ir čempiones pēc sastāvā esošā fosfora daudzuma, kurš sekmē vielmaiņu, normalizē smadzeņu darbību un nodrošina nervu sistēmas darbību.      

* Apveltītas ar diētiskām īpašībām. Satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem.

* Minerālvielu sastāvs ir daudzveidīgs – kalcijs, dzelzs, jods, varš, cinks un citi.

* Pirms gatavošanas rūpīgi jānoskalo vairākos ūdeņos – tam jābūt dzidram.

* Ja grūbas pievieno gulašam un zupām, tad šie ēdieni kļūst ne vien biezāki, bet grūbas piešķir tiem aromātu un tekstūru.

* Izmanto zupu, sautējumu, putru un citi ēdienu gatavošanai. Iepriekš novārītas grūbas lieliski papildina svaigos salātus.

* Sader ar gaļu, zivīm, dārzeņiem, sēnēm un žāvētiem augļiem. Kā piedeva der krējums, eļļa, mērces. Sacepumus no grūbām var pasniegt ar ķīseli, kompotu vai džemu.

* Grūbām piemīt ne tikai veselīgas īpašības, tās ir lēts produkts.

* Tradicionālā grūbu biezputra paaugstina hemoglobulīnu ne sliktāk kā valrieksti, sarkanie ikri vai granātābolu sula.

* Ja ir vēlēšanās notievēt, tad var rīkot atslodzes dienu ar grūbām – apēst līdz 40 g vārītu grūbu, taču jāatsakās no maizes, makaronu izstrādājumiem un citiem ogļhidrātu avotiem. Papildus var lietot grūbu novārījumu – pusglāze pirms ēdienreizes. 

Kā izvēlēties grūbas

* Jāsmaržo pēc svaigiem miežiem.  

* Tām jābūt gaiši zeltainā krāsā. 

* Tām nedrīkst būt piemaisījumi.

* Nedrīkst būt salipušas mazos kunkulīšos.

* Jāskatās derīguma termiņš! Uzglabāt var 12 mēnešus.

Kā vārīt grūbu biezputru 

Grūbas atšķiras ar to, ka ir jāvāra ilgāk nekā citi graudaugi. Grūbas ieteicams nomazgāt un iemērkt aukstā ūdenī uz 2 līdz 3 stundām. Vislabāk tās atstāt iemērktas uz nakti. Būtiski, lai būtu pareizas proporcijas – glāzi grūbu aplej ar litru ūdens. Vislabāk vārīt dzeramajā ūdenī, kuram var pievienot arī sāli, ja ir vēlēšanās. Uzbriedušas grūbas pēc mērcēšanas aplej ar ūdeni (2 litri ūdens uz glāzi grūbu). Ja ir vēlēšanās pēc iespējas ātrāk pagatavot grūbu biezputru, tad ļauj, lai tā sāk vārīties, samazina uguni un vāra, kamēr tā pilnībā ir gatava – grūbas ir mīkstas.     

Kā uzglabāt

Grūbas tāpat kā jebkurus citus graudaugus ieteicams uzglabāt māla, stikla, keramikas vai plastmasas kārbās ar hermētiskiem vākiem. Var izmantot arī metāla kārbas. Tās ir jāuzglabā pārtikas skapī vai uz plauktiem, kur ir laba ventilācija. Pārāk liels mitrums ir galvenais graudaugu ienaidnieks.

RECEPTES: Ēdieni no grūbām

RECEPTE: Risoto ar grūbām

(20 minūtes)

Sastāvdaļas:

2 tomāti 

burkāns

2 ēdamkarotes lociņu

2 ēdamkarotes pētersīļu

vidējs sīpols

2 ķiploka daiviņas

10 ēdamkarotes vārītu grūbu

0,5 l ūdens

ēdamkarote olīveļļas

sāls   

Pagatavošana: sagriež kubikos tomātus, burkānu, ķiploku, sīpolu un pētersīļus. Sīpolu un ķiploku nedaudz apcep. Pievieno karstu ūdeni, liek uz uguns un maisot sautē, kamēr ūdens izvārās. Pēc tam pievieno olīveļļu un nedaudz pasautē.  

RECEPTE: Salāti ar grūbām un svaigiem dārzeņiem

(60 minūtes) 

Sastāvdaļas:

glāze grūbu

5 glāzes vistas vai dārzeņu buljona

2 ēdamkarotes citrona sulas

2 tējkarotes eļļas 

glāze sagrieztu tomātu

glāze sagrieztu gurķu

smalki sagriezts sīpols

sarīvēts burkāns

2 glāzes sasmalcinātu pētersīļu

sāls

melnie pipari

Pagatavošana: kastrolī ieliek grūbas un pārlej ar buljonu vai ūdeni. Ļauj, lai sāk vārīties, un vāra 45 minūtes uz lēnas uguns, kamēr ir gatavas. Nolej lieko šķidrumu un ieliek grūbas salātu traukā, kur pirms tam ielikti dārzeņi. Pievieno citrona sulu, eļļu un samaisa. Pievieno sāli un piparus. Salātus var pasniegt gan siltus, gan aukstus.     

RECEPTE: Deserts ar žāvētiem augļiem un grūbām

(20 minūtes)

Sastāvdaļas: 

glāze grūbu

2 glāzes ūdens

50 g žāvētu aprikožu

50 g rozīņu

50 g plūmju

25 g valriekstu

15 g olīveļļas 

Pagatavošana: grūbas izmērcē un izvāra. Riekstus apcep bez eļļas. Žāvētos augļus aplej ar verdošu ūdeni, pēc tam kopā ar riekstiem sautē 5 minūtes ūdenī un eļļā. Pievieno grūbas, silda vēl pāris minūtes un tad atstāj uz 1 līdz 2 stundām, lai ievelkas.   

RECEPTE: Rasoļņiks ar grūbām

(60 minūtes) 

Sastāvdaļas:

500 g cūkgaļas

2,5 l ūdens

2 ēdamkarotes vārītu grūbu

300 g gurķu sālījuma

400 g kartupeļu

150 g skābētu gurķu

1 sīpols

1 burkāns

ēdamkarote eļļas

2 lauru lapas

dilles

melnie pipari

sāls

Pagatavošana: izvāra no gaļas buljonu, pievieno kartupeļus un vāra vēl 10 minūtes, pēc tam pievieno izvārītas grūbas, kuras vislabāk izvārīt pirms tam. Apcep eļļā gurķus, sīpolus un burkānus un liek zupā. Pievieno gurķu sālījumu, ieliek zupā lauru lapas un ieber piparus. Kad kartupeļi ir izvārījušies, zupu bagātina ar dillēm un ļauj, lai ievelkas.