Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Gandrīz pēdējā mohikāne Purvciemā

© F64

Reklāmas projektu vadītāja Daiga Lapiņa dzīvo Purvciemā, savrupmājā, ko pagājušā gadsimta 50. gados cēlis viņas vectēvs. Kad viņa augusi, apkārt mājai pletušās pļavas, tagad – daudzdzīvokļu nami, kuru iemītnieki no balkoniem var ieskatīties viņas pagalmā.

Apmēram 80 kvadrātmetru lielā māja ir piedzīvojusi vairākus remontus un pārtapšanas. Pēdējā no tām bijusi pirms pieciem gadiem, kad pēc mātes aiziešanas mūžībā Daiga nolēmusi apvienot divas istabas, lai iegūtu vienu, daudz plašāku telpu. «Uz šādām pārmaiņām mani iedrošināja arhitekte Zane Tetere, kas ir manas draudzenes meita. Esmu diezgan impulsīva, tāpēc, ja ideja iepatīkas, rīkojos strauji.» «Kad pie manis ciemojas draugi no Maskavas, viņi šo māju novērtē kā palielu dzīvokli vienam cilvēkam. Bet kādreiz mēs šeit dzīvojām seši un bija labi!» iesaucas Daiga un turpinot izstāsta, ka māsa tagad saimniekojot vecvecāku mājās Turaidā, bet brālis – Jūrkalnē. Daiga visu savu mūžu ir nodzīvojusi par tintnīcu sauktajā mājoklī, to padarot arvien mūsdienīgāku. Ja kādreiz ap māju esot bijušas sakņu dobes un siltumnīca, kā arī augļu koki, tad tagad vairs palikušas tika dažas ābeles. «Kad apkārt sāka celt jaunbūves, mums nošķēla krietnu gabalu zemes,» stāsta purvciemiete ar stāžu. «Tagad mājas priekšu esmu nobruģējusi, bet zemes gabalu ieskauj dzīvžogs – zaļā sēta. Viss ir atbilstoši mūsdienu prasībām.»

ATPŪTAS ZONA. «Esmu apmierināta, ka paklausīju arhitektes padomam un telpas sienas nokrāsoju dažādos toņos, izmantojot arī koši oranžo,» vērtējoši saka mājas saimniece un piemetina, ka atpūtas zonas iekārtojumam, varbūt pat sev neraksturīgi, jo dodot priekšroku melnam apģērbam, iegādājusies gaišas mēbeles. «Pirmais bija dīvāns, tad krēsli, kurus atradu Dominā. Kad pirku dīvānu, tad gan vēl nebija kucītes Doras.» Daigai ir arī saistošs stāsts par spoguli. «Manā istabā 90. gados tika ierakstīta rīta vingrošana – aerobika – Latvijas Televīzijas vajadzībām. Šā spoguļa priekšā vingrojām trijatā – Arta Andersone, kādreizējā Latvijas Televīzijas diktore un mākslas vingrotāja, es un Maruta Režģe»

PRAKTISKI. Māja nav pārāk liela, tāpēc telpās, kur notiek saimnieciskā dzīve, katrs kvadrātmetrs tiek izmantots pārdomāti. Tā priekšnamā ir divas skapju rindas – lielākie novietoti uz grīdas, bet mazāka apjoma – pie griestiem. Tajos tiek uzglabāti apavi, kuriem nav sezona. Savukārt grīda un daļa sienas flīzētas tāpēc, ka ģimenei vienmēr ir bijuši mājdzīvnieki, kas tiek laisti ārā dārzā. «Priekšnamu remontējām 1996. gadā, kad bija modē piekaramie griesti. Remonts ir izdarīts kvalitatīvi, tāpēc nav nolietojuma pazīmju. Turklāt šobrīd man daudz aktuālāks par jaunām vēsmām priekšnama interjerā šķiet jumta remonts, jo vecais klājums ir cietis no laika zoba un vienā spārnā sācis tecēt».

DZĪVESPRIECĪGI. «Daudzi man prasa, kāpēc ledusskapim ir sarkanas durvis. Atbilde vienkārša – tāpēc, ka es gribēju atdzīvināt Electrolux ledusskapja balto monotonumu. Virtuves iekārtas durtiņām jau bija krāsojums šāda tonī, gribēju šos priekšmetus saskaņot,» skaidro mājokļa īpašniece. Pītos krēslus esot nolūkojusi kādā mazā mēbeļu veikaliņā Čiekurkalnā.

DAUDZFUNKCIONĀLI. «Šajā mājas spārnā bija mātes istaba. Kad viņa pirms pieciem gadiem aizgāja mūžībā, nolēmu viņas un savu istabu apvienot,» stāsta Daiga. «Kad atteicāmies no malkas plīts, kas sakarsēja podiņu krāsni mātes istabā, krāsnij priekšā tika piestumts drēbju skapis. Veicot remontu, izdomāju, ka tik skaistus baltos podiņus nedrīkst iznīcināt. Arhitekte Zane Tetere uzzīmēja skici, kā varētu šo krāsni apspēlēt. Radās ideja, ka varētu taisīt kamīnu, kuru ieskauj konstrukcija no ģipškartona. To un kamīnu apšuvām ar mozaīkas flīzēm. Kamīna fasādi rotājām ar senatnīgām flīzēm, kuras pasūtījām Itālijā.» Kad sanākot viesi, uz kamīnam piegulošās konstrukcijas klājot zviedru galdu, bet, ja kāds vēlas pārnakšņot, uz virsmas uzmetot matraci, un – guļamais ir gatavs.

PLĀNOJUMS. Daiga esot atteikusies ne vien no sienas, kas iepriekš atdalīja abas istabas, bet arī no durvīm, atstājot tikai ārdurvis un durvis uz vannasistabu. Priedes koka dēļus grīdai esot sagādājis brālis. «Es gribēju, lai tos nobeicē Kanādas kļavu tonī. Daudzi ir teikuši: «Kāda tev ārprātīga grīda!», bet man patīk»

PAPLAŠINĀTA. Vannasistaba esot paplašināta uz iebūvētā skapja rēķina, ko nojaukuši. Mēbeles šajā telpā esot darinājuši pazīstami galdnieki – meistari ar pieredzi. Viņu projektētajos dažādu izmēru skapīšos satilpstot viss higiēnas uzturēšanai nepieciešamais. Interesants risinājums rasts netīrās veļas uzglabāšanai – to novieto lielā atvilktnē, kas atrodas zem augšējiem skapīšiem

ROTĀJOŠI. «Remontu šajā telpā veica divi brīnišķīgi meistari,» ar uzslavām neskopojas Daiga un atklāj, ka viņiem vajadzējis lielu pacietību, lai, izmantojot trafaretu, uz tapetēm uzkrāsotu dekoratīvo joslu. «Ar Zani Teteri runājām, ka šis varētu būt nedaudz vēsturisks interjers. Lai gan, runājot par iekārtojuma stilu, man šķiet, ka te tāda konkrēta nemaz nav.» Restaurētais skapis (senatnīgs un bez naglām darināts) esot drauga dāvana, bet televizora galdu saskrūvējusi pati. «Man vajag uzreiz un tūlīt, tāpēc, nesagaidījusi, ka draugs to saliks, pie darba ķēros pati. Steiga gan ne vienmēr attaisnojas»

ENERĢISKA. Reklāmas projektu vadītāja Daiga Lapiņa ir vitāla sieviete, tāpēc savu ģimenes māju prot uzturēt labā kārtībā. Attēlā kopā ar vienu no jaunākajiem mājas iemītniekiem – kucītes Doras vecāko kucēnu Dorianu Greju.

PIRMDZIMTIE. Angļu buldoga šķirnes kucīte Dora divu gadu vecumā kļuva par septiņu ņipru kucēnu māti. «Tie ir jāņabērni, jo pasaulē nāca naktī no 23. uz 24. jūniju. Nu jau kucēni apvēlušies, bet piedzimstot nebija lielāki par kāmīšiem. Ik pēc četrām stundām viņi jābaro, tāpēc noņemšanās ir liela. Taču tajā pašā laikā esmu ar mazajiem buldodziņiem tik ļoti saradusi, ka būs grūti šķirties. Vienu brauks skatīties potenciālie saimnieki, bet pārējie seši vēl dabūjami.» Ņemot vērā ārējās pazīmes un uzvedību, Daiga četriem puikām un trim meitenēm ir devusi vārdu. «Kucēnu, kas piedzima pirmais, nosaucu par Dorianu Greju. Tad ir Punktiņa (viņai uz skausta ir paliels gaišs punkts) un Antons, vismazākais suņuks ir Mazais Princis, kucēns ar ģeometriskām figūrām kažokā – Ģeometrija, bet meitene ar baltu skujotu svītru uz muguras tika pie vārda Egle. Vēl ir Molis»

Kucēniem mājas lielākajā telpā ir iekārtota jauka bērnu istaba, kurā viņi jūtas drošībā, jo tiek aprūpēti un visādi apčubināti. Ja laiks ir jauks, viņus izved arī laukā, lai var pabūt svaigā gaisā un zaļā zālītē.