Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Putins aicina mācīties no Pirmā pasaules kara vēstures

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien mudināja valstu vadītājus mācīties no Pirmā pasaules kara vēstures, paziņojot, ka politiķu godkāre apdraud mieru Eiropā.

Atklājot pieminekli Pirmajā pasaules karā kritušajiem krievu karavīriem, Putins nāca klajā ar televīzijā pārraidītu uzrunu, piesaucot vēstures mācības.

Pirmais pasaules karš kalpo kā atgādinājums, kas notiek tad, kad "valstu un politiskās elites vadītāju agresija, patmīlība un pārmērīga godkāre ņem virsroku pār veselo saprātu", sacīja Krievijas prezidents.

Šī godkāre Eiropai rada bīstamus draudus, paziņoja Putins, brīdinot, ka "vardarbība veicina vardarbību".

Krievijas prezidents arī paziņoja, ka vēsture laika gaitā apliecinājusi, ka "nevēlēšanās ieklausīties otrā" un cieņas trūkums pret citu interesēm var dārgi maksāt.

Krievijas dalību Pirmajā pasaules karā Putins interpretēja kā piespiedu nepieciešamību aizstāvēt brālīgo slāvu tautu serbus.

Ar līdzīgu aizbildinājumu - nepieciešamību aizstāvēt "savus tautiešus" pret "Kijevas fašistisko huntu" - Krievija martā okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet tagad sniedz aktīvu atbalstu Ukrainas austrumos esošajām krievu algotņu un to vietējo līdzskrējēju bruņotajām bandām.