Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlā savas mājas atstājis pusmiljons izraēliešu

© AP/Scanpix/Leta

Apmēram 500 000 izraēliešu ir evakuēti un pārvietoti 10 dienās kopš palestīniešu grupējuma "Hamas" asiņainā uzbrukuma Izraēlai, otrdien paziņoja Izraēlas armija.

"Pašlaik ir apmēram pusmiljons iekšēji pārvietotu izraēliešu," tiešsaistes preses konferencē sacīja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs Jonatāns Konrikuss.

Viņš atzīmēja, ka ir evakuētas visas kopienas ap Gazas joslu, kā arī 28 kopienas gar Izraēlas ziemeļu robežu ar Libānu.

Šīs evakuācijas notikušas pēc "Hamas" kaujinieku brutālā uzbrukuma Izraēlai no Gazas joslas, kura gaitā viņi nogalināja vairāk nekā 1400 cilvēku, kas lielākoties bija civiliedzīvotāji. Tas bija ļaunākais uzbrukums Izraēlas 75 gadu vēsturē.

Izraēla uz to atbildēja, veicot gaisa un artilērijas triecienus "Hamas" pārvaldītajā Gazas joslā, kuros nogalināti vismaz 2750 palestīnieši.

Izraēlai gatavojoties sauszemes ofensīvai pret "Hamas", Gazas joslā par pārvietotām personām kļuvis vairāk nekā miljons palestīniešu, kas pārcēlušies no Gazas joslas ziemeļiem uz dienvidiem.

Daudzi no cilvēkiem izraēliešu kopienās ap Gazas joslu sākotnēji "evakuējās pašu spēkiem un pēc pašu iniciatīivas", bet pēc tam "visas kopienas ap Gazas joslu tika evakuētas pēc valdības rīkojumiem", sacīja Konrikuss.

"Mēs negribam civiliedzīvotājus kaujas zonas tuvumā," viņš sacīja.

"Mēs gribam aizsargāt civiliedzīvotājus, pirmkārt un galvenokārt savējos, pret briesmīgo kara ietekmi," uzsvēra Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs.

Pieaugot saspīlējumam starp Izraēlu un Libānas šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah", Izraēlas armija arī evakuējusi iedzīvotājus no Libānas pierobežas. Svētdien raķešu uzbrukumos no Libānas tika nogalināts viens Izraēlas civiliedzīvotājs un viens armijas virsnieks.