Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

"The Times": Rietumi neapmierināti ar Ukrainas specdienestu darbību

© Scanpix

Rietumi izrāda arvien lielāku neapmierinātību ar Ukrainas specdienestu operācijām Krievijas teritorijā - tomēr tajā pašā laikā Rietumu izlūkdienesti Krievijas jautājumos pamazām kļūst atkarīgi no Ukrainas partneriem, raksta The Times.

Kamēr ES galvenokārt koncentrējās uz Ukrainas drošības dienestu reformu veicināšanu, ASV un Apvienotā Karaliste pievērsa uzmanību Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajam izlūkošanas direktorātam un Ārējās izlūkošanas dienestam, kuriem tika mācīts, kā cīnīties pret Krievijas sabotāžu un attīstīt savu izlūkošanas potenciālu. Papildus personāla apmācībai šis atbalsts ietvēra moderna spiegu aprīkojuma piegādi un tiešu izlūkošanas informācijas apmaiņu.

Šī sadarbība ir kļuvusi daudz intensīvāka kopš 2022. gada, taču tagad arī ukraiņi sāk palīdzēt saviem Rietumu partneriem ar izlūkošanas datiem. Ukrainas izlūkdienestiem tagad ir spēcīgāks izlūkdienestu tīkls Krievijas iekšienē, kas izmanto abu valstu ilgtermiņa sakarus un lielo tur mītošos Ukrainas pilsoņu un valsts atbalstītāju skaitu. Taču Rietumvalstis vairs nevar tik viegli nosūtīt savus aģentus uz Krieviju kā līdz šim, dēļ ​​krasi pasliktinājušos attiecību starp Rietumiem un Krievijas Federāciju.

Tomēr, neskatoties uz šo ciešo sadarbību, pieaug spriedze starp Ukrainu un Rietumu partneriem saistībā ar Ukrainas stratēģiju pārcelt karu uz Krievijas teritoriju.

Rietumi baidās, ka tas tikai papildinās Putina argumentus par nepieciešamību turpināt karu, turklāt Maskava, šķiet, joprojām uzskata, ka ukraiņi dara to, ko viņiem liek Rietumi, tāpēc Kremlis Ukrainas uzbrukumus var uztvert arī kā netiešus uzbrukumus no Rietumiem, kas rada atbildes trieciena risku, kas vērsts tieši pret Rietumiem.

Rietumu amatpersonas ir arī zināmā mērā aizkaitinātas, ka Kijiva nav pilnībā caurspīdīga un atklāta pret saviem sabiedrotajiem par saviem plāniem un ka tā ignorē savu partneru bažas, īpaši attiecībā uz Galvenās izlūkošanas direktorāta operācijām ietekmīgo krievu likvidēšanai un streikiem pret Krievijas Federāciju.

Kāds anonīms Ukrainas izlūkdienesta darbinieks, ar kuru runāja The Times žurnālisti, atzīmēja, ka no Ukrainas viedokļa situācija izskatās citādāk. Pirmkārt, viņš atgādināja, ka arī Rietumu kolēģi "ar bezpilota lidaparātiem nogalina savus ienaidniekus otrā pasaules malā", tāpēc nav viņu kompetencē nosodīt ukraiņu metodes. Otrkārt, Kijiva ir pārliecināta, ka šīs Rietumu sūdzības neietekmēs to faktisko sadarbību ar Ukrainu.

Avots atzīmē, ka Rietumu izlūkdienesti no ukraiņiem šobrīd saņem daudz svarīgas informācijas saistībā ar Krieviju, ko viņi citādi nevarētu iegūt, tostarp, ja attiecības ar Ukrainu būtu sliktākas.