Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Briseles neizlēmība var izraisīt jaunu karu

© Scanpix

Balkānos atkal varētu sākties nemieri - šā reģiona valstis tic solījumam par dalību Eiropas Savienībā, taču, ja tas netiks pildīts, var izcelties nacionālie nemieri, kas atgādinās šausmīgos karus, kas tur plosījās tikai pirms dažām desmitgadēm, raksta tv3.lt.

Šonedēļ notiks Eiropadomes sanāksme, kurā viens no svarīgākajiem ES līderu sanāksmes darba kārtības jautājumiem būs Ukrainas dalība ES. Pirms mēneša Eiropas Komisija ieteica sākt sarunas ar Kijivu par valsts dalību Kopienā, tomēr ES ir zināmi jau ierastie aizdomās turamie, kas vēlas nobremzēt Ukrainas izredzes dalībai ES.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pieprasījis no ES samita darba kārtības svītrot diskusijas par Ukrainu: “Ar cieņu aicinu nerisināt šos jautājumus decembrī, jo acīmredzamais vienprātības trūkums neizbēgami novestu pie neveiksmes." Šī ir jau otrā V. Orbāna vēstule, kurā viņš skeptiski vērtē Briseles attieksmi pret Ukrainu.

Viņš negribīgi piekrita iepriekšējiem ES lēmumiem atbalstīt Ukrainu, kas aizstāvas pret pilna mēroga Krievijas iebrukumu, un centās mīkstināt sankcijas pret Maskavu. Turpmākie lēmumi par papildu finansiālo palīdzību Kijivai un iespēju sākt sarunas ar Ukrainu par dalību ES ir jāpieņem, ņemot vērā iespējamo Ungārijas veto, jo šādi lēmumi jāpieņem vienbalsīgi.

Tomēr Briselei galvassāpes sagādā ne tikai Ungārija - kā vēsta izdevums “Politico”, vēl viena mazāk apspriesta problēma ir Balkānu valstsi. Tās vēlas, lai ES sāktu sarunas arī ar Bosniju un Hercegovinu.

Dažām dalībvalstīm šādas runas šķiet absurdas, jo Ukrainas progress salīdzinājumā ar Bosniju un Hercegovinu ir krasi atšķirīgs. Tomēr dažiem šķiet diezgan loģiski apvienot visu to valstu lietas, kas piesakās dalībai ES, - dažas ES dalībvalstis vēlas, lai Ukrainas dalības perspektīva iet roku rokā ar Rietumbalkānu valstu perspektīvām.

Tomēr problēma ir tā, ka Balkānu valstu situācija ir radikāli atšķirīga. Piemēram, Melnkalnes dalības sarunas desmit gadu laikā praktiski nav pavirzījušās no nulles punkta, savukārt Ziemeļmaķedonija sarunas uzsāka tikai pirms diviem gadiem.