Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Polija pēc ilgas gaidīšanas saņem ES līdzekļu maksājumu - 6,3 miljardus eiro

© Pixabay.com

Polija ir saņēmusi 6,3 miljardus eiro no Eiropas Savienības fonda, kas ir pirmais šāda veida maksājums, raksta euronews.com.

Maksājums, kas tika apstiprināts pirmdien, izbeidz ilgstošo gaidīšanu valstij, kuras nacionālais plāns tika apstiprināts 2022. gada jūnijā, taču tika bloķēts, jo pastāvēja bažas par tiesu neatkarības trūkumu un demokrātijas atkāpšanos.

Atteikumā tika vainota stingri labējā partija, kas astoņus gadus pēc kārtas pārvaldīja Poliju un vadīja tālejošas reformas, kas paplašināja politisko kontroli pār tiesu sistēmu.

Polijas fonda daļa, kopā 34,5 miljardi eiro aizdevumos ar zemu procentu likmi un 25,3 miljardi eiro neatmaksājamās dotācijās, bija iesaldēta, līdz Donalds Tusks pārņēma premjerministra amatu un sāka iesniegt tiesību aktus.

Eiropas Komisija oficiāli atbloķēja naudu februāra beigās, dažas dienas pēc tam, kad Tuska valdība iepazīstināja ar deviņu rēķinu "rīcības plānu" tiesu neatkarības atjaunošanai un pieņēma ministra rīkojumu pārtraukt nepamatotu tiesvedību pret tiesnešiem.

Jaunais kabinets arī apņēmās ievērot EKT spriedumu un ievērot ES tiesību aktu pārākumu.

Komisija uzskatīja, ka Varšavas piedāvājumi ir pietiekami, lai izpildītu divus vispārējos nosacījumus jeb "superpavērsiena punktus", kas saistīti ar tiesu sistēmu, un ļautu Polijai pakāpeniski saņemt maksājumus.

Šis solis pavēra ceļu 6,3 miljardu eiro izmaksai, ko veido 3,6 miljardi eiro aizdevumos un 2,7 miljardi eiro dotācijas, kas ir paredzēti energoapgādes dažādošanai, gaisa piesārņojuma apkarošanai un lauksaimnieciskās ražošanas modernizācijai.