Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Palestīnieši atkārtoti mēģina kļūt par pilntiesīgu ANO dalībvalsti

© depositphotos.com

Palestīnieši ir oficiāli atjaunojuši savu pieteikumu pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusa iegūšanai, liecina viņu sūtņa ANO vēstule, kas datēta ar otrdienu.

Palestīnieši, kuriem kopš 2012.gada ir novērotāja statuss ANO, ir gadiem ilgi centušies panākt pilntesīgu dalību ANO, kas būtu līdzvērtīga palestīniešu valstiskuma atzīšanai.

Palestīniešu sūtnis ANO Rijads Mansurs vēstulē ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam "pēc palestīniešu vadības norādījumiem" pieprasīja, lai 2011.gada pieteikums tiktu šomēnes izskatīts ANO Drošības padomē.

Šī vēstule tika nodota tālāk Drošības padomei.

Mansurs pēdējos mēnešos vairākkārt ir izteicies, ka dalība ANO ir prioritāte palestīniešiem, neraugoties uz Izraēlas militāro ofensīvu Gazas joslā pēc grupējuma "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma.

Jebkuram pieteikumam ANO dalībvalsts statusa iegūšanai vispirms ir jāsaņem Drošības padomes rekomendācija, bet pēc tam jāiegūst divu trešdaļu vairākuma atbalsts Ģenerālajā asamblejā.

2011.gadā iesniegtais pieteikums nenonāca līdz balsojumam Drošības padomē, bet Ģenerālā asambleja 2012.gada novembrī nobalsoja par novērotāja statusa piešķiršanu palestīniešiem.

Palestīniešu pieteikumam uz ANO dalībvalsts statusu ir maz izredžu nonākt Ģenerālajā asamblejā, jo ASV kā Izraēlas tuvākā sabiedrotā var izmantot veto tiesības Drošības padomē, lai izjauktu rekomendācijas pieņemšanu.

Arābu valstu līga, Islāma konferences organizācija un Nepievienojušos valstu kustība otrdien nosūtīja Gutērrešam vēstuli, atbalstot palestīniešu pieteikumu.

"Mēs vēlamies pievērst jūsu uzmanību tam, ka līdz šim 140 dalībvalstis ir atzinušas Palestīnas valsti," teikts kopīgajā vēstulē, kurā arī iekļauts šo valstu saraksts.